Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китай: САЩ пусна свинската чума умишлено
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:11 / 09.08.2019Коментари (14)792
©
В Пекин се съмняват, че вирусът нарочно е внесен, тъй като спрели да купуват американска соя. Най-смъртоносната епидемия на африканска чума по свинете, регистрирана някога, вече взема застрашителни размери. Този път тя тръгна от Китай, който е най-големият пазар на свинско месо в света.

По-големият проблем е, че оттам заразата плъзна в много други страни като Белгия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Чехия, Италия, Унгария и България.

Единствената европейска държава, която бе засегната за първи път, успя да се справи с епидемията само за няколко месеца. Чехия изкорени болестта още през февруари.

Африканската чума продължава да се разпространява в Китай, Монголия, Виетнам, Камбоджа и Северна Корея, както и в Русия, Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан.

Най-засегнат от болестта ще е Китай, който бе и най-големият износител в света на свинско месо.

Прогнозите сочат, че там ще бъдат умъртвени над 200 млн. животни, което означава 55% от отрасъла. Статистиката за миналата година показва, че общият брой на прасетата е бил 360 млн.

Големият печеливш от този обрат, изглежда, ще са САЩ, които са на едно от челните места в света по износ на свинско месо.

Затова някои експерти в Пекин започнаха открито да изразяват съмненията си дали сегашната унищожителна епидемия не е умишлена. Известно е, че за тази болест няма ваксина. Нищо не помага, освен избиването на животните.

Подозренията в Китай се засилват не само заради търговската война със САЩ, а и заради факта, че страната започна да купува соя от Бразилия вместо от Щатите, както досега.

За първата половина на 2019 г. вносът на американска соя в Китай достигна 5,9 млн. тона, което е най-ниското ниво от 2004 г. Основната причина е търговската война между двете големи икономики.

Тъй като страните понасят огромни загуби, неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се споразумяха за примирие. Резултатът от него е, че през миналата седмица Пекин обяви, че ще одобри пет компании, които ще имат право да купуват американска соя без наказателни мита. В знак на добра воля.

Според някои китайските политици са се пречупили пред Щатите не само заради огромните загуби за икономиката, а и заради африканската чума, която заплашва да помете цялото им свиневъдство.

Каквото и да правят двете държави обаче, болестта по свинете превзема все повече територии по света и неминуемо ще се отрази на световните пазари и потреблението.

Цените на свинското месо скочиха с 30%, но се очаква повишението им да продължи.

Причината е, че във всички страни се умъртвяват хиляди животни, а някои биват укривани от органите на реда, което със сигурност ще породи нови огнища.

Именно това се посочва като основен проблем, тъй като повечето свине са в т.нар. заден двор.

Това са домашни нерегистрирани животни, които се намират близо до огнищата и са автоматично заразени. Стопаните им спъват работата на вирусолозите, защото не дават да бъдат умъртвени.

Такъв проблем се наблюдава и у нас. Африканската чума влезе през Румъния, където 75% от случаите са били именно в "задния двор" и по тази причина ситуацията придоби размерите на екокатастрофа. В северната ни съседка са избити до момента над 400 хил. прасета.

У нас положението вече придобива подобни размери, тъй като африканската чума се разпространи скоротечно в най-големите свиневъдни обекти в България.

След като в началото на юли беше регистрирано първото огнище в личното стопанство в община Никопол, заболяването бързо набра скорост и се разпространи в Централна, Североизточна и Югоизточна България, обхващайки 19 огнища при домашни животни и над 20 при диви.

Във въпросните райони обаче се намират целите производствени мощности в свиневъдството - 90% от прасетата на страната се отглеждат там.

Болестта успя да пробие и в свинекомплексите в Николово и Бръшлен край Русе, което наложи унищожаването на повече от 57 хил. прасета.

Вече е регистрирана и във Видин. При общо около 600 хил. животни, които в момента се отглеждат в индустриалните ферми по данни на агенцията по храните, това на практика означава, че само в последната седмица почти 10% от българското производство са изгубени.

Прогнозите са, че до дни броят на убитите прасета ще бъде над 100 хил.

Очакванията на кризисния щаб са, че загубите може да надвишат 2 млрд. лв., ако страната не успее да овладее ситуацията.

Противно на твърденията, че вирусът е изненадал българските власти, проверка на "168 часа" показва, че първият случай на чума е регистриран на 31 август 2018 г. в провадийското село Тутраканци. Тогава е било заразено домашно прасе, а болестта е влязла още преди две години също през Румъния, но е засегнала само дивите свине.

Оттогава тръгват информационна кампания, купуване на дезинфектанти и изграждане на телена ограда по границата ни с Румъния, която да спира дивите прасета. За тази цел бяха отпуснати 5 млн. лв. Съоръжението обаче не върши кой знае каква работа, тъй като патрулите там твърдят, че коловете падат и животните безпроблемно преминават.

По този повод още в началото на годината по време на дискусия за африканската чума евродепутатът Момчил Неков предупреди, че се очаква бум на заразата.

Тезата му бе, че трябва да се предприемат спешни мерки, за да се запази свиневъдството в България, и апелира да се обърне внимание на така наречения заден двор. Според него именно това ще е причината за светкавичното разпространение на болестта.

За съжаление, предупрежденията на евродепутата ни останаха глас в пустиня. Днес България е изправена пред свършен факт. Сега не ни остава нищо друго, освен да спасим поне част от един от най-конкурентноспособните ни отрасли.

Още по темата: общо новини по темата: 37
19.07.2023 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
05.03.2020 »
12.02.2020 »
18.01.2020 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Да,така е.Затова си избихме прасетата в България!
+2
 
 
Въх мари, божкееее, зорлян мюсулмани ша ни сторят!
+1
 
 
Повечето беди на земята идват от сащ! Китайците просто са преоткрили топлата вода! Тези, които са на различно мнение, просто имат интерес да са на него.
-2
 
 
Абе ще изкараме 1 година без свинско и епидемията ще свърши.То и без това народа се ояде, та му е време да се втали малко.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 09.08.2019 г.
+2
 
 
А да се сетим - защо в Македония и Сърбия няма чума?:D Хммм, като влезат в ЕС и те ще "получат" чума. Мафия - световна мафия във всичко. Светът е полудял, изцяло!
-5
 
 
Аз съм азиатец, знаете ли, че китайците вярват, че запекът им се заради и на конспирацията на американците.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: