Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво е известно за ситуацията с безредиците в Бразилия
Автор: Иван Христов 07:44 / 09.01.2023Коментари (0)193
©
Поддръжниците на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро се сблъскаха с полицията на 8 януари и нахлуха в правителствените сгради в Бразилия. Те разгромиха сградата на парламента, Федералния върховен съд и работната резиденция на държавния глава, предава ТАСС.

Все още няма данни за възможни загинали и ранени.

Много международни политически фигури осъдиха действията на протестиращите и казаха, че подкрепят Луис Инасио Лула да Силва и неговото правителство.

Какво стана

Поддръжниците на Болсонаро се противопоставиха на резултатите от президентските избори през октомври. Тълпи от демонстранти с бразилски знамена и в жълто-зелени дрехи, влизайки в центъра на града, счупиха прозорци на сградите на парламента, Федералния върховен съд и двореца Планалту, който е работна резиденция на държавния глава. Охраната на празните в неработен ден административни сгради не можа да отвърне на нарушителите.

Хеликоптер на военната полиция от бразилския столичен федерален окръг хвърли шумови и шокови гранати, както и гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите.

Няколко часа след началото на погромите полицейските части в Бразилия успяха да изгонят протестиращите от завзетите от тях правителствени сгради. Първоначално бе съобщено за 30 задържани. По-късно телевизионният канал Globo публикува данни за 150 задържани за участие в безредиците. По предварителни оценки в протестите са участвали около 5000 души.

Според местните медии по време на погромите в сградите на федералните власти вандали са повредили или взели със себе си различни произведения на изкуството с историческа стойност: картини, статуи, интериорни елементи. Офисът на президента не е пострадал по време на погромите. Участниците в антиправителствените демонстрации, които влязоха в сградата на президентската резиденция, откраднаха от там оръжия, принадлежащи на охраната.

Реакцията на бразилските власти

Поддръжниците на Лула да Силва поискаха от главния прокурор да разреши използването на федералните сили за сигурност в Бразилия.

Президентът на Бразилия се зарече да идентифицира вандалите, замесени в неделните безредици в столицата на страната, и да ги накаже. Той проведе спешна среща с министри във връзка с безредиците.

До края на януари в Бразилия беше въведено извънредно положение.

Службата на главния прокурор на Бразилия, представляваща интересите на правителството, поиска арестуването на бившия ръководител на отдела за обществена сигурност на столицата Андерсон Торес.

Бразилският главен прокурор Аугусто Арас поиска от прокуратурата на федералния окръг на столицата да започне наказателно разследване на безредиците в Бразилия.

Губернаторът на столичния федерален окръг на Бразилия Ибанез Рошо беше временно отстранен от ръководството на региона.

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че протестиращите в негова подкрепа, които нападнаха правителствени сгради в Бразилия, са нарушили закона.

Губернаторът на федералния столичен окръг на Бразилия Ибанез Роша поиска прошка от президента Луис Инасио Лула да Силва, както и от ръководството на законодателните и съдебните власти за неделните погроми.

Лула да Силва лично инспектира опустошения президентски дворец в Бразилия.

Реакцията на международната общност

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заявиха, че Европейският съюз осъжда превземането на парламента и правителствените служби от протестиращите в Бразилия и изразява пълната си подкрепа за Лула да Силва.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече ситуацията в Бразилия възмутителна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за незабавно прекратяване на протестите в Бразилия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди действията на протестиращите в Бразилия.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес призова международната общност да осъди безредиците в Бразилия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че неговата държава напълно подкрепя Лула да Силва на фона на антиправителствените протести в страната.

Лидерът на Чили Габриел Борич осъди безредиците, организирани от привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, като ги нарече "страхлива атака срещу демокрацията".

Президентът на Венецуела Николас Мадуро описа участващите поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро като неофашисти.

Министърът на външните работи и международното сътрудничество, италианският вицепремиер Антонио Таяни заяви, че резултатите от бразилските президентски избори трябва да бъдат уважени.

Френският лидер Еманюел Макрон изрази подкрепа за Лула да Силва във връзка с безредиците в столицата.

Мексиканският външен министър заяви, че страната му осъжда събитията в Бразилия. Бунтовете бяха осъдени и от президента на Куба Мигел Диас-Канел.

Ръководителят на Еквадор Гийермо Ласо нарече протестите неуважение към демокрацията.

Президентът на Колумбия Густаво Петро призова за спешна среща на Организацията на американските държави (ОАД) във връзка със събитията в Бразилия, които той нарече удар на фашизма по демокрацията. Генералният секретар на ОАД Луис Алмагро нарече атаките на привържениците на Болсонаро срещу държавни институции "фашистки“.

Аржентинският външен министър Сантяго Кафиеро нарече действията на поддръжниците на Болсонаро опит за преврат.

Канадските власти категорично осъждат размириците в Бразилия за подкопаване на демокрацията и подкрепят Лула да Силва, заяви премиерът Джъстин Трюдо.

Властите в Никарагуа нарекоха протестите опит за терористичен преврат. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор също отхвърли бунтовете в Бразилия като опит за преврат.

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че страната му е обезпокоена от безредиците в Бразилия и напълно подкрепя настоящите власти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: