Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как се живее в блок с 1200 съседи?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:58 / 09.10.2020Коментари (0)408
©
Когато преди много години си търсили жилище, Хелга Грамен и съпругът ѝ се насочили към т.нар. "Уни-Център" - една сграда в милионния Кьолн, която днес е трън в очите на мнозина жители на града. Но в онези години жилищната постройка била смятана за последен вик на модата.

"Купони като в Ню Йорк"

Хелга Грамен живее тук вече 38 години. Заедно с още над 1200 обитатели на тази сграда, в която в 968 апартамента на 45 етажа живеят толкова хора, колкото и в едно по-голямо село. Затова и я наричат най-високото село на брега на Рейн. Но как се живее в една от най-високите жилищни сгради в цяла Европа?

Хелга е поканила на кафе съседката си Лусия Халдер. "През 1970-те години беше много шик да се живее на такова място. Чак след това стана модерно да се живее в къща с двор", казва Лусия. А Хелга добавя: "Днес всички си мислят, че е ад да се живее на такова място. Но не е така, в сградата си имаме даже и деца. Макар че принципно семействата с деца я избягват, тъй като предпочитат да живеят в жилище или къща с двор".

Хелга често си спомня за лудите купони, които преди години организирали всеки месец. "Събирахме се винаги на 39-ия етаж. В сградата живееха и много хомосексуални, които определено умееха да се забавляват. Бяха луди партита. Веднъж един от гостите ми каза, че нашите купони били като в Ню Йорк."

 

Днес на 39-ия етаж е станало значително по-тихо, а един от общо трите тракта на сградата междувременно е резервиран само за студенти. Около 300 апартамента се стопанисват от една студентска кооперация.

"Към момента тук живеят 340 студенти. Но желаещите са доста повече, тъй като сградата е много популярна сред студентската общност", разказват Айлин Тирпан и Афра Капрак пред Дойче Веле. Те не само живеят в сградата, но и работят тук - в секретариата на студентската организация. Двете млади жени помагат на свои колеги при нанасянето или изнасянето от сградата. Само през този месец предстоят повече от 30 такива премествания.

Голям плюс: ниските наеми

Освен доброто разположение, важна роля играят и ниските наеми. "Плащам около 300 евро месечно", казва Айлин, която обитава сравнително голям апартамент. А колежката ѝ Афра, която плаща 250 евро на месец, добавя: "Преди бях на свободен наем и за едностайно жилище плащах 530 евро на месец. Тук е значително по-евтино, а и се чувствам отлично".

"Много ми харесва тук", казва и Хелга Грамен, чийто апартамент е в съседния тракт и 30 етажа по-нагоре. Толкова близо и същевременно толкова далеч една от друга: двете никога не са се срещали в най-високото "село" на брега на Рейн.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: