Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как е възможно в тези две европейски столици да няма нито един убит пешеходец?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:52 / 23.03.2020Коментари (0)455
©
Те ограничиха скоростта, промениха вида на улиците, премахнаха колите от ключови места и направиха живота с моторни превозна средства труден. Сега всички тези мерки дават резултат - през 2019 година Хелзинки и Осло не са регистрирали нито една смърт на пешеходец.

Хелзинки не регистрира смърт на пешеходец за първи път от 1960 година, когато започва да се води статистика. През 90-те броят на загиналите на пътя е между 20 и 30 човека. Осло също не регистрира смърт на пешеходец или велосипедист, но не само - нито едно дете под 16 години не е загинало в автомобилна катастрофа в цялата страна. Само за сравнение - 57 пешеходци умират по улиците на Лондон през 2018 година. Статистика за 2019 г. предстои да бъде публикувана.

Но какво направиха двете най-малки столици в Европейския съюз, за да постигнат това?

"Политиците в Осло решиха да направят използването на кола в града изключително трудно. Отнема ти повече време да стигнеш от едната част на града до другата, а цената за използването на пътя е по-голяма", обяснява Кристофър Стийн от норвежката организация за безопасност на пътя Trygg Trafikk, цитиран от "Днес".

През 2017 година има 30% скок на данъците за автомобили, което води до 6% спад в трафика.Таксите за паркиране също скачат с 50% в центъра на града и с 20% в покрайнините. Хиляди паркоместа са премахнати, за да се направи място за велоалеите. Ограничението за скоростта е сведено до 30 км/ч и са създадени зони, където карането е забранено. Очаква се в следващите 4 години броят им да стигне 100.

Заместник кметът на града Арил Хермстад твърди, че е имало хора, които са се противопоставили на идеите колите да не бъдат разрешени на някои места в града. Ала щом те са видели какъв резултат дава това, никой не е поискал автомобилите да бъдат върнати обратно в Осло.

"Искаме да редуцираме трафика с 30% до 2030 година. Трудно е, но мисля, че не е невъзможно", казва Хермстад.

Подобни са мерките, взети в Хелзинки - през годините ограничението на скоростта става все по-малко и по-малко. Сега е 30 км/ч в централните части, 40 км/ч в кварталите и 50 км/ч на по-големите булеварди.

"Разбира се, не става въпрос само за ограничение на скоростта, въпреки че експертите казват, че това е най-важното нещо. През последните няколко години сме се фокусирали върху това как да преустроим вида на улиците си. Така колите са добре отделени от велоалеите и пешеходните зони. Най-широката лента не е тази за коли", обяснява Ани Синемяки, заместник-кмет по градска среда в Хелзинки.

Освен всичко това, в Хелзинки са създадени много кръгови и са поставени "легнали полицаи", за да се редуцира още повече скоростта.

По целият свят картинката изглежда така:

Най-безопасната държава в света е Хелзинки, като смъртта по пътищата там е 5,3. Във Великобритания тя е 10,9, а във Финландия е 16,9.

Най-опасните държави в Европа са Румъния с 105,2, Хърватия с 87,9 и Сърбия със 73,8. В Норвегия и Финландия е приет нов начин на работа, според който отговорни за катастрофите не винаги са шофьорите, а и онези, създали архитектурата на пътя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: