Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изследват лекарства за хрема, които предизвикват сърдечни проблеми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:26 / 17.02.2023Коментари (0)598
©
По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна нов преглед за безопасност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. Експертите ще събират данни дали тези лекарства имат неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове в мозъка.

Комитетът по фармакологична безопасност на EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) ще потвърди или отхвърли опасенията относно риска от синдрома на задната обратима енцефалопатия и синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция. Лекарственият европейски регулатор уточнява, че псевдоефедринът се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос в резултат на настинка, грип или алергия, пише "24 часа".

Двата синдрома, за които има опасения, че са свързани с псевдоефедрините, могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия, недостиг на кислород) на мозъка и да причинят сериозни и животозастрашаващи усложнения в някои случаи.

Главоболие, гадене и гърчове са сред честите симптоми, свързани със синдромите. Повод за прегледа са случаи при хора, използващи лекарства, съдържащи псевдоефедрин, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични ефекти и в медицинската литература.

Лекарствата имат известен риск от исхемия в сърцето и мозъка, включително инсулт и инфаркт. Ограниченията и предупрежденията вече са включени в продуктовата информация на лекарствата, за да се намалят тези рискове.

PRAC ще прегледа наличните доказателства и ще реши дали разрешенията за употреба на лекарства, съдържащи псевдоефедрин, трябва да бъдат запазени, променени, спрени или оттеглени в целия ЕС.

Псевдоефедринът действа чрез стимулиране на нервните окончания за освобождаване на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и така намалява отока в носа и секретите.

Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са разрешени в различни държави-членки на ЕС, самостоятелно или в комбинация с препарати за лечение на симптоми на настинка и грип като главоболие и треска или на алергичен ринит с възпаление на носните проходи при хора със запушен нос.

В рамките на съюза лекарствата с псевдоефедрин се предлагат под различни търговски имена.

Когато събере убедителни данни, PRAC ще препрати препоръките си до Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба, където ще бъде изготвено становище по проблема. Последният етап от процедурата по преразглеждане е приемането от Европейската комисия на решение, което ще обвърже правно всички държави от съюза.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: