Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Израел разрешава вноса на яйца от България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:01 / 16.03.2023Коментари (0)372
©
Израел разрешава вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер, информираха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност. Процесът е дълъг и сложен и затова е отнел около година, но днес лично министърът на земеделието съобщи, че е приключил с положително решение.

Двамата министри се договориха да проучат възможността за подобно разрешение и за телешко месо от България, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури - пшеница и др.

"България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите", подчерта министър Стоянов. Представени бяха някои от постиженията на Израел в земеделието - рециклиране на отпадна и преработка на морска вода, мониторинг на културите и др. Предложено бе и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките, на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес.

"Секторът е с потенциал за навлизане на чужди компании и коопериране с български партньори“, подчерта министър Стоянов и отправи покана израелски компании да разгледат възможностите за инвестиции и двустранни проекти в България.

България и Израел проучват стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с министъра на отбраната на Държавата Израел Йоав Галант. Българският министър представи българската военно-промишлена индустрия и в частност държавните компании "Вазовски машиностроителни заводи" и "Авионамс".

"През последните дни проведох редица срещи с водещи израелски компании в сектора. За всички тях България и отбранителната ни индустрия са познати и виждат потенциал за съвместни проекти", подчерта Никола Стоянов. Според него е необходим тласък на държавно ниво, който ще даде старт и на серия от съвместни проекти. "Бизнесът от двете държави ще намери най-добрите решения за сътрудничество, но от правителствата на двете държави зависи да се създаде базата това да се случи", каза още икономическият министър. Двамата се договориха да продължат и с набелязването на конкретни действия за насърчаване на бизнеса и подготовка на разменени визити по набелязаните теми с участието на бизнеса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: