Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивица Дачич: Брюкселските споразумения се оказаха същата измама като Минските
Автор: Тереза Герова 14:25 / 13.01.2023Коментари (0)243
©
Брюкселските споразумения между Белград и Прищина се превърнаха в същата измама като тази с Минските за Украйна. Това заяви първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по TV Prva.

"Не бяхме ентусиазирани от Брюкселските споразумения, подписването им бе акт на добра воля от Белград. И след всичко това се озовахме в ситуация, в която се оказа, че са голяма измама, както при Минските споразумения“, отбеляза Дачич.

Коментирайки искането на съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле към Прищина за формиране на Общността на сръбските общини (ОСО), Дачич посочи, че американският дипломат го е отправил с уверението, че създаването й е в съответствие с Конституцията на Косово.

"Всички международни договори, когато става дума за криза, не могат да се основават на вътрешното законодателство, иначе нямаше да има нужда от външни посредници. Така че това е само извинение да не се формира Общността на сръбските общини“, добави министърът.

В интервю от 7 декември миналата година за вестник Die Zeit, бившият канцлер на ФРГ Ангела Меркел определи сключването на Минските споразумения като "опит да се даде време на Украйна да стане по-силна“. Според нея "на всички е било ясно", че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са могли да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

В съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общност на сръбските общини, орган за самоуправление на сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканите. Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от договора, за разлика от косоварите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: