Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Божилов: Русия разруши архитектурата за сигурност в Европа
©
"Скептичен съм, че проблемите, които съществуват, могат да намерят разрешаване. И не само кризата в Украйна. Много от проблемите имат изключително дългосрочна перспектива и се налага решение от голям кръг държави. И на този фон ние виждаме един разлом в Европа. Русия категорично нарушава това, което беше градено като архитектура за сигурност в Европа",  каза за Радио "Фокус" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност,  в коментара си за отиващата си 2022 година и промените, които тя донесе в световен план.



"Нашите политици, а и обществото като цяло имат осъзнаването вече, че тази война, която се води на територията на Украйна, не е само война между Украйна и Русия. Тя засяга международните отношения, тя засяга европейската архитектура за сигурност, тя засяга регионалната сигурност и по този начин пряко влияе върху  България", допълни той.

Това, че на българска територия е развърнат контингент на НАТО, воден от Италия, е изключително позитивно, защото това е именно колективният отговор на подобни рискове и заплахи, на територията на Украйна стана ясно от думите на Божилов.

"Ние не достатъчно считаме себе си като натовска държава, не разчитаме напълно на НАТО като отбранителен съюз – ето това е нещо ключово. Ние много рядко говорим за нас като ние, НАТО. Обикновено говорим – ето, НАТО е там, НАТО ни каза това или онова. Мисля, че един сериозен проблем е, че ние не изпълняваме нашите ангажименти които ние самите сме поели в рамките на НАТО", каза още председателят на Софийския форум за сигурност.

"Русия ще се отделя още повече от Запада, от западните ценности, от западния модел, въпреки че тя приемаше тези ценности до голяма степен. Русия по-скоро ще върви към един модел, в който основна роля ще играе Китай. От тази гледна точка ние ще видим задълбочаване на противоречията в глобален мащаб между САЩ и Китай. Предполагам, че Русия ще продължи да се опитва да налага свои интереси, включително и чрез хибридни действия, включително чрез кибератаки, чрез използване на нефта и газа като оръжие, което пък от своя страна отново ще засилва това недоверие към Русия като основен играч. Всичко това ме кара да мисля, че следващата година ние ще имаме една още по-несигурна година, година, в която кризата в Украйна, военният конфликт на Русия срещу Украйна ще продължи", допълни още Йордан Божилов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: