Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инфлацията удари културата: Средства не от преставления, а от превръщането на опера в хотел
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:28 / 17.02.2023Коментари (0)617
© Twitter
Повече от 20 отменени постановки през 2023 г., над 120 спрени, опера, която временно затваря врати: инфлацията и разходите за енергия потопиха оперната сцена във Франция в зона на турбуленция, предаде Франс прес. 

В средата на януари операта в Рен в Източна Франция отмени едно представление в хода на сезона, като се позова на непредвидено увеличение на разходите. 

Последва изненадващото съобщение от операта в Руан за затваряне за пет седмици поради бюджетни причини. Държавата отпусна спешно близо 200 000 евро.

Промените в програмите обаче следват една след друга и според профсъюза "Форс мюзикал"  тази година са отменени 26 оперни и симфонични постановки и са спрени 126 представления. Около 76 процента от членовете му - около 50 опери и оркестри, се борят да балансират текущия си бюджет. 

Ситуацията е безпрецедентна и обезпокоителна, казват представителите на бранша, посочвайки натрупването на фактори като периода след пандемията, инфлацията, разходите за енергия, повишаването на заплатите и таксите.

Дори най-субсидираният оперен театър във Франция, Парижката опера, се бори да изплати дълговете си, въпреки значителната държавна помощ. През последните седмици престижната институция се зае с редица нови дейности, за да диверсифицира приходите си: търгове, круизи със звездни танцьори и дори споразумение с Airbnb (Еърбиенби), което предлага на двойка нощувка в "Пале Гарние".

"Във Франция имаме късмет, че местните власти и държавата финансират културата. Те обаче сега ни казват, че трябва да се борят, за да запазят бюджета си за култура, защото насреща е бюджетът за здравеопазване и т.н. Операта е мрежата, в която работят най-много постоянни артисти в областта на сценичните изкуства", казват от "Форс мюзикал". 

Оперите често имат постоянни оркестри, хорове и/или балетни трупи, което означава много по-големи разходи за заплати и оперативни разходи от тези на театрите, отбелязват още от профсъюза, като не крият безпокойството си какво ще се случи през следващите години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: