Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Имало ясни доказателства, че Роман Протасевич е бил изтезаван
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 26.05.2021Коментари (0)375
©
Нарастват опасенията, че задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич е подложен на изтезания, съобщава ДПА. Агенцията цитира майка му - Наталия Протасевич, която твърди, че има ясни доказателства, че върху сина й е упражнено насилие, което се виждало в разпространеното в понеделник от Минск видео с журналиста в предварителния арест.

Роман Протасевич беше задържан от беларуските власти заедно с приятелката си в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс.

В интервю за ДПА майката на Протасевич подчертава, че не е хирург, но е сигурна, че носът на сина й е счупен, а лявата му буза е подута. Тя смята и че синът й е гримиран, за да не си личат нараняванията му. Майката на Роман Протасевич е забелязала и белези от душене по врата на сина ѝ. Според нея той е изтезаван, за да изтръгнат признания от него.

В разпространеното от властта в Минск видео журналистът признава, че е организирал бунтове в Беларус, но че в ареста се отнасят с него съгласно закона. Според майката на журналиста, която живее с баща му в изгнание в Полша, е възможно беларуските власти да злоупотребят с приятелката му, за да пречупят сина й, предаде БНР.

Във видеозапис, публикуван в интернет, София Сапега заявява, че е редактор на телеграм канала "Черна книга на Беларус", който през април беше признат от беларуски съд за екстремистки, предаде ТАСС.

Във видеото тя отбелязва, че е гражданка на Русия, но че живее във Вилнюс. Сапега потвърждава, че на 23 май е летяла с Роман Протасевич в самолета, който беше отлонен от беларуските власти и кацна извънредно в Минск.

ТАСС посочва, че според бащата на Сапега, мярката й "Задържане под стража" е удължена с два месеца. През април тази година телеграм канала "Черна книга на Беларус" е признат за екстремистки от съд в Беларус, припомня агенцията.

Междувременно американският президент Джо Байдън съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности.

Днес по случая ще заседава Съветът за сигурност на ООН. Естония, Ирландия и Франция ще повдигнат въпроса на среща с 15-те държави постоянни-членки на Съвета. Западните страни обвиняват Беларус, че стои зад отвличането на самолета, на борда на който пътуваше опозиционният журналист Роман Протасевич. Самолетът беше отклонен заради информация за бомбена заплаха.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: