Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Имало още пострадали българи от пожара в Германия, при който загина семейство от Костиево
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:39 / 29.03.2024Коментари (0)1148
©
Семейство от България загина при пожар в жилищен блок в Золинген в понеделник. Представители на мигрантската общност в града заподозряха ксенофобски мотив, съобщават местни медии.

Представители на мигрантите от Държавния съвет за интеграция в Северен Рейн-Вестфалия изразиха това подозрение: "За съжаление, трябва да приемем, че има расистка основа зад страхливата атака. В момента обществената атмосфера е толкова нагорещена, че сме принудени да стигнем до този извод““

Прокуратурата заяви в сряда, че първоначлано са започнали разследване за умишлен палеж . Прокурорът по случая Хериберт Кауне-Гебхарт обаче каза, че следователите не са открили индикации за антиимигрантски мотив по време на предварителните разследвания.

Припомняме, че в пожара загина млада българска двойка и двете им деца загинаха при пожар в стара сграда в центъра на града рано в понеделник. Това са 28-годишният Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им малки дъщери на 3 г. и на 6 месеца. Те са родом от пловдивското село Костиево. Загиналият Кънчо е брат на Златко Жилов, футболист на аматьорски футболен клуб Гигант Съединение.

Кметът на Костиево вече съобщи, че е открита дарителска кампания за събиране на средства за връщането на телата на жертвите в България

Това е и банковата сметка за всеки, който има възможност да помогне на семейството.

BG25 UBBS 8155 1011 3214 89

BIC код: UBBSBGSF Здравко Жилов

Още девет души са с различни по тежест наранявания са настанени в болница. Прокуратурата повтори, че убитото четиричленно семейство е от България, но добави и фактът, че друго тежко ранено семейство вероятно също е от България. Засега властите не знаят дали сред обитателите на сградата е имало представители и на други националности.

Мюсюлманското сдружение в града "Дитиб“ твърди, че с изключение на един човек, в сградата са живеели "хора с турски корени от България и от Турция“. Местният клон на "Дитиб“ вече бил установил контакт с близките на загиналите.

Огънят е започнал от мазето на сградата, но е достигнал до покрива за отрицателно време. До пристигането на екипите за спешна помощ вече не е било възможно обитателите да напуснат сградата.

Няколко души са били принудени да скочат от горните нива на сградата в паника. Един от тях не успява да се приземи върху постелката на спасителните служби и се приземява върху покрива на паркиран автомобил.

"Смъртта на това семейство е истинска трагедия за целия ни град“, каза кметът на Золинген Тим Курцбах след пожара, нареждайки знамената да се веят наполовина в знак на траур.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок.

"Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал вчера призори в апартамента, където са живеели в Солинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи", написа вчера генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в социалните мрежи.

Още по темата: общо новини по темата: 5
25.04.2024 »
12.04.2024 »
06.04.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: