Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хулуси Акар: Турция продължава усилията за примирие между Москва и Киев
Автор: Тереза Герова 16:57 / 10.01.2023Коментари (0)257
©
Русия и Украйна трябва да намерят общ език в името на постигане на примиер, за да сложат край на продължаващата война. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, като увери, че Анкара ще продължи да полага усилия в името на постигането на целта, предава Anadolu Agency. 

"Много е важно страните да водят диалог и да се обединят. За това условията, които ще поставят, са въпроси, които те сами ще решат", заяви Акар пред репортери в столицата Анкара след заседание на кабинета. 

Съгласно думите му, Турция се стреми към възможно най-скорошно прекратяване на огъня между двете съседни страни и отваряне на пътя към стабилност и мир.

"Усилията на нашия президент (Реджеп Тайип Ердоган) продължават още от първия ден. Важен принос за световния мир, важна ценност. Целият свят трябва да разбере това", добави Акар.

Турция е международно призната за уникалната си посредническа роля между Русия и Украйна. Нейните усилия доведоха до историческата зърнена сделка, която направи възможно да се възибнови износът на храни от украинските пристанища,  спрян от началото на войната миналия февруари.

Ердоган многократно е подчертавал желанието си руският президент Владимир Путин и украинският лидер Волдоймир Зеленски да се съберат в Турция за официални дискусии за прекратяване на конфликта.

Акар подчерта, че усилията на Турция са важни както за НАТО, така и за ЕС.

"Този пожар трябва да бъде потушен възможно най-скоро. Понякога такива ситуации излизат извън контрол и може да отидат в неочаквани посоки. За да предотврати това, нашият президент продължава призивите си с добри намерения", допълни Акар. 

На въпрос дали ще се проведе още една тристранна среща между министрите на отбраната на Турция, Русия и Сирия, Акар поясни: "Това е процес. След 11 години подобно нещо започна с чисто добри намерения за отношенията между двете страни (Турция и Сирия) и за мира в региона". 

Акар изрази надежда, че преговорите ще се развият добре и по-късно ще допринесат за създаването на ситуация, която ще допринесе за регионалния мир и стабилност.

На 28 декември министрите на отбраната и директоририте на разузнавателните служби на Турция, Русия и Сирия се срещнаха в Москва за преговори. Бе договорено да се продължат тристранните срещи, за да осигурят стабилност в Сирия и по-широкия регион.

"Нашето желание е да има мир, спокойствие и стабилност в резултат на тези срещи и нашите сирийски братя и сестри, на които сме домакини в нашата страна, да се върнат в страната си доброволно, безопасно и с уважение, както се посочва в текстовете на ООН", каза Акар.

Още по темата: общо новини по темата: 3419
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: