Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Херо Мустафа: Олигарсите са свръхсилни в България! Руското влияние пречи да сте независими
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:17 / 23.01.2023Коментари (0)493
©
Корупцията остава сериозен проблем, бих казала, че най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за "120 минути“ на бТВ. Затова е от огромно значение съдебната реформа, добави тя.

Имате в момента в парламента законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост. Част от тези текстове са законопроекти от 2009 г. Има законопроекти, експерти, които са ги преглеждали, дори Европейската комисия и Венецианската комисия са давали препоръки как да бъде реформирана главната прокуратура, коментира Мустафа.

Според нея е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове, "не само да бъдат одобрени, но да бъдат приложени в цялост, а не само избирателно“. Това са важни реформи, необходими, за да се преодолее тази корупция. Знам, че е много важна тема за българските граждани, добави посланикът на САЩ.

По думите ѝ, ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, допълни Херо Мустафа.

Относно наложените санкции на български лица по закона "Магнитски“, тя каза, че САЩ стоят зад санкциите, които са наложили. Те са само един способ от много усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона.

Според нея съдебната реформа може да бъде направена само от българи.

В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си, посочи тя.

"Използвайки думата "влияние" в този контекст, то означава негативна власт, упражнявана пряко или непряко. Има много българи, които биха казали, че има подобно негативно руско влияние, не само в енергийния сектор, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки. Това влияние възпрепятства България да бъде независима, да оползотвори целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет, каза тя в отговор на въпрос за руското влияние у нас.

По думите ѝ България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати военна подкрепа на Украйна, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО, засили ученията и обученията. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор, коментира Херо Мустафа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: