Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гръцките фермери блокираха магистралата Солун-Мудания
Автор: ИА Фокус 13:25 / 04.02.2024Коментари (0)248
©
Гръцките фермери не са доволни от обещанията на правителството за подкрепа на фермерите и в знак на протест блокираха с трактори магистралата Солун-Мудания, съобщи гръцката телевизия ERT.

Фермерите са разположили 120 трактора в 10 часа сутринта и са затворили  магистралата Солун-Неон Мудания най-малко до 20 часа в двете посоки, съобщава телевизията.

В понеделник, 5 февруари, фермери от Халкидики с около 40 трактора ще се отправят към Солун, за да блокират района около Министерството на Македония и Тракия, където възнамеряват да предадат петиция с исканията си. Сред исканията на фермерите от Халкидики са обезщетения за провала на реколтата от маслиново дърво, за електричество и гориво в селските райони, връщане на 100% от намалените субсидии, бързо и справедливо разпределение на обезщетенията от държавната гръцка земеделска застрахователна организация ELGA, и други плащания. От понеделник фермерите ще търсят общонационална координация за мащабна блокада.

В събота фермери организираха протест на изложението "Агротика" в международния изложбен център TIF в Солун. "Агротика" е водещият търговски панаир в страната, привличащ десетки хиляди посетители от цяла Гърция и чужбина. Фермери с 350 трактора от Северна Гърция пристигнаха в Солун, а още стотици фермери пристигнаха с автобуси. 

Само от Тесалия, която пострада от невижданите наводнения през есента, пристигнаха над 20 автобуса. В рамките на акцията производителите изхвърлиха няколко кашона с кестени и ябълки на пътя.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви пет инициативи, включително една за намаляване на цената на електроенергията за фермерите. Той потвърди, че данъкът върху горивата за земеделска техника също ще бъде върнат през 2024 г., като отбеляза, че мярката струва 82 милиона евро. Държавната електроснабдителна компания PPC ще предложи допълнителна отстъпка от 10% за електроенергията в селските райони от май до септември. Ще бъде дадена разсрочена схема за изплащане на задължения в размер на 87 милиона евро към PPC, част от които ще бъдат отписани. Правителството ще субсидира изграждането на соларни паркове за фермерите. Очаква се и най-голямата програма в страната за покриване на част от енергийните нужди на уязвимите граждани чрез зелена енергия, наречена програма "Аполо".

Фермерите потвърдиха намерението си да продължат борбата, тъй като смятат, че обещанията на премиера са направени под натиск от блокади, организирани от фермери, допълва телевизията.

Още по темата: общо новини по темата: 15
10.04.2024 »
12.03.2024 »
09.03.2024 »
19.02.2024 »
18.02.2024 »
11.02.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: