Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Грозни сцени в "Света София" в Истанбул: Посетители чоплят стените и поглъщат частици от храма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:42 / 25.05.2022Коментари (0)224
©
Нова "мода" причини безпокойства за опазването на "Света София" в Истанбул, след като посетители са били забелязани да остъргват късчета от историческия храм, съобщава турският в. "Миллиет".

Първоначално се появиха твърдения, че богомолци остъргват частици от Императорската врата, а после ги поглъщат, предаде БТА. Наскоро пък в социалните медии се появиха снимки, на които се вижда как жена чопли от стена, която се твърди, че е на храма, и поставя частиците в пликче.

Специалисти настояха за взимане на мерки за опазване на светинята и ограничаване на влизането в храма, който понастоящем служи като джамия.

Според проф. Зейнеп Ахунбай, специалист по реставрация и история на архитектурата, е наложително взимането на мерки за охрана и контролирано допускане на посетители в джамията. "Поради тази причина беше много важно Света София да остане музей", казва тя.

С нейното мнение е съгласен и проф. Кемал Кутгюн Еюпгиллер. Той смята, че определени места в джамията трябва да бъдат опазени, като се ограничи с лента доближаването на посетителите до тях. Според него най-разумно би било храмът да бъде музей, а само определени негови части да бъдат използвани за богослужения.

Теологът проф. Саим Йепрем пък предупреди, че наблюдаваните практики нямат нищо общо с ислямската религия. Според него да се отчупва парче от даден храм, да се поглъща с надежда да получиш Божията помощ е най-малкото езическа практика и няма нищо общо с исляма.

"Света София", изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция, но и в целия източноправославен свят, като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: