Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Грета Тунберг може да стане най-младият носител на Нобелова награда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:21 / 27.09.2019Коментари (7)367
©
Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците ѝ към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да ѝ коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г. заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Но това че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете ѝ за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой ѝ плаща или че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във ''Фейсбук'', че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може да реши и йното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат Папа Франциск, ''Репортери без граници'', Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят ѝ Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На тая такъв цигански шамар ще и извъртя, че ще забрави как се казва. Бахси злобното нищожество.
+2
 
 
Пълно е с подобни разнополови активистчета, обаче никой не ги е*ава, щото са пълнолетни. Тази след 2-3 г. ще е забравена. Вече няма да е вървежна.
Aнонимен
на 27.09.2019 г.
+5
 
 
И на психично болни вече дават Нобелова награда ... В този идиотски свят нормалните хора вече не могат да съществуват ...
+5
 
 
Гретенизъм в действие. А когато това дете се срине и го похарчат, ще си намерят следващото...
Aнонимен
на 27.09.2019 г.
+5
 
 
Срамота! Глобалистите няма срама да експлоатират болни хора...Защо новоизпечения Нобелов лауреат пътува до Ню Йорк на яхтата на Ротшилд...гнусота. Но те знаят че си имат работа с идиоти...номера ще мине пак и пак глупаците ще плащат за всичко.
Aнонимен
на 27.09.2019 г.
+6
 
 
"Не мога да си представя какво ще стане, когато Грета най-после се върне на училище и - може би - научи, че изригването само на един исландски или балийски вулкан причинява щета на климата, колкото цялото индустриално развитие на човечеството.... ....на задаващото се средновековие можем - както вече сме правили в Европа - да противопоставим единствено Просвещение. Т.е. време е Грета да се върне на училище, тя направи повече от достатъчно. Дори успя да създаде нови страхове и разделения."
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: