Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германският министър на икономиката предупреди за риск от нови търговски войни в света
Автор: Тереза Герова 15:40 / 17.01.2023Коментари (0)217
©
Има много голяма вероятност в света да започнат нови търговски войни. Това предупреди министърът на икономиката на ФРГ Роберт Хабек в рамките на реч на Световния икономически форум в Давос, предава Bloomberg. 

Хабек смята риска от нови войни за много висок, особено след като на фона на глобалната нестабилност страните обръщат внимание "непосредствено на себе си". По думите му някои държави са поели по пътя на "изолацията или конфронтацията", а Китай "през последните години провежда много агресивна политика".

"Ако други страни в Европа или Северна и Южна Америка изберат същото, тогава няма да можем да решим световните проблеми", предупреди германският министър. 

Испанският премиер Педро Санчес на свой ред заяви, че Европейският съюз трябва да преговаря със САЩ, за да избегне търговска война. Той коментира още, че ЕС трябва да реформира мерките за държавна подкрепа за промишлеността, по-специално чрез намаляване на бюрократичните бариери.

През август 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за намаляване на инфлацията, който предвижда по-специално данъчни стимули за индустриалните компании и представителите на "зеления" енергиен сектор в Северна Америка. Това създаде напрежение между САЩ и ЕС.  Франция отправи обвинения срещу Вашингтон, че провежда индустриална политика в "китайски стил", който дискриминира неамериканските компании. Управляващите в Париж се заканиха да започнат производство в Световната търговска организация във връзка със закона.

В края на септември The Wall Street Journal съобщи, че европейските производители, изправени пред скок в цените на енергията, преместват операциите си в САЩ, надявайки се да се възползват както от по-голямата стабилност на американския енергиен пазар, така и от правителствените стимули. Експертите предупреждават за възможността за нова вълна на деиндустриализация в Европа в условията на резки колебания в цените на енергията и постоянни проблеми във веригите за доставки.

През януари Международният валутен фонд публикува проучване, в което се твърди, че влошаването на международното сътрудничество и търговията може да се отрази негативно на темпа на растеж на световната икономика, засягайки най-вече най-бедните страни. Експертите на фонда отбелязаха, че световната търговия е сериозно засегната от пандемията от коронавирус и събитията в Украйна, въпреки факта, че вече е започнала да се възстановява от световната финансова криза от 2008 г., както и от излизането на Великобритания от ЕС и търговската война на САЩ с Китай.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: