Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германия ще последва примера на Великобритания при борбата със самотата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:58 / 27.02.2018Коментари (0)7635
©
Германски политици и религиозни лидери се обединиха по-рано този месец, с апел към правителството, да последва примера на Великобритания и да предприеме по-сериозни мерки в борбата със самотата в обществото.

Здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах сподели пред Билд, че "самотата сред хората на възраст над 60 години увеличава смъртността толкова, колкото и тежкото тютюнопушене. Възрастните хора, които живеят сами, умират по-рано и развиват деменция много по-бързо. Трябва да има човек, който да е отговорен за този сериозен проблем, за предпочитане от Здравното министерство (www.bundes­gesundheits­ministerium.de), и който да координира мерките за предотвратяване.
Политически, борбата със самотата трябва да стане част от плана на правителството, както и да се заложи в развитието на здравеопазването и здравното осигуряване."

През Януари, във Великобритания беше създадена правителствен пост, чиято цел е борбата със самотата. Позицията заема министърът на спорта Трейси Крауч. Според правителствените статистики, повече от девет милиона души във Великобритания се чувстват самотни или изолирани, а около 200 000 възрастни комуникират с приятел или роднина веднъж в месеца.

Говорителят на Християндемократите Маркус Вайнберг апелира за премахване на "табуто" по темата, за да може самотните хора да имат открита позиция. Вайнберг смята, че социалните и здравните последици от самотата ще стават все по-критични през следващите години. "Нужно е да адресираме проблема чрез проучвания, инициативи и нови концепции за борба" твърди той.

Улрих Лили, глава на благотворителната организация Диакония Германия, също поиска по-голяма политическа и социална въвлеченост в борбата със самотата. "Трябва ни съюз от политически и социални групи, като църкви, благотворителни организации, спортни клубове, културни институции" сподели Лили пред Funke Meddiengruppe. Също така, според него, самотата е прекалено подценяван проблем. "Социализирането на хората, които се чувстват самотни е прекалено важна задача, за да бъде оставена само в ръцете на Фейсбук или агенциите за запознанства." 

Проучване на професорът по психология Майке Луман, от университета в Бохум, наскоро установи, че всеки пети германец на възраст над 85 се чувства самотен. При възрастовата група от 45 до 65 години, изолиран се чувства един на всеки седем. "Няма възрастова група, в която липсват хора, които се чувства самотни. Но при хората над 60-годишна възраст проблемът е много по-сериозен и дори животозастрашаващ. Тук говорим за хора, които почти никога не напускат дома си. Такава изолация води не само до дълбока депресия, но и до редица сърдечни болести" казва Луман.
Източник: (www.krankenkassenzentrale.de)







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: