Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Димов: Предполагам, че ще бъде приета формулата на Акшенер в Турция, която противоречи на логиката на едноличния режим
Автор: Йоланда Пелова 10:15 / 07.03.2023Коментари (0)372
©
Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, в интервю за предаването "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус"

Отправяме поглед към Турция, която трябва да събере сили, за да се съвземе от ужаса, който я сполетя. Тази година съвременната държава, създадена от Кемал Ататюрк, празнува 100 години от създаването й. В какъв период идват разрушителните земетресения в Турция? Броят на жертвите от земетресенията в страната достигна 45 968 души. Земетресенията оставиха без дом близо 2 милиона души. В Турция нараства общественият гняв срещу лошото строителство и широко разпространената корупция, които се смятат, че са допринесли за мащабите на бедствието. Турските власти вече разследват над 700 души във връзка с последиците от смъртоносните земетресения в Турция от 6 февруари, които разтърсиха района на турско-сирийската граница. Повечето от заподозрените са представители на строителни компании, но сред тях е и кметът на Нурдагъ, който е сред най-разрушените градове. До момента са арестувани 237 души. Темата ще коментираме сега със следващия ми гост Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин – Турция след земетресенията и два месеца преди парламентарните и президентски избори в страната. Г-н Димов, огромна трагедия, която извади на преден план куп други неща. Какво ви прави впечатление на вас? 

Не само на мен, но на всички нас ни прави впечатление, че за югоизточната ни съседка през 2023 г. има три дати с ключови събития. Вие ги визирахте, нека да ги систематизираме. Това са събития, които се надпреварват кое от тях ще успее като най-значимо в историята на страната, а именно: на първо място, това е датата 6 февруари с опустошителното земетресение с епицентър провинция Кахраманмараш; втората дата е 14 май – президентските и общи избори, и третата дата е 29 октомври, когато се отбелязва 100-годишнаната на Република Турция, създаването на Република Турция, установена върху руйните на Османската империя. Същевременно нека и това да отбележим и да подчертаем, че тези събития и дати се преплитат и в тяхната цялост те със сигурност определят дневния ред и на държавата, и на обществото, който дневен ред – нека и това също да го имаме постоянно предвид – е силно обременен и в политически, и в икономически, и в социален план.  

Г-н Димов, ето, преди дни стана ясно, че вече има разцепление в Опозиционния съюз – знаем, рядко срещата комбинация между социалдемократи, десни и ислямски консерватори. Опозиционният съюз обещава връщане към парламентарното управление, с което да се сложи край на президентската система, при която президентът Реджеп Тайип Ердоган се радва на широкообхватни правомощия от 2018 г. насам.  

Точно така. Ако трябва да бъдем съвсем актуални, всъщност днес (бел. ред. вчера 06.03.2023 година) има две горещи събития в Турция, както от вътрешната, така и от външната политика. Ще започна с външната политика. Преди половин час в турското Външно министерство беше извикан да дава обяснения посланикът на САЩ Джеф Флейк заради визитата на началника Обединените началник-щабове на САЩ ген. Марк Мири в Северна Сирия, като причината е, че той е отишъл в райони, които са контролирани от сирийските кюрди, Партията на демократичното единство и техните Отряди за народна самозащита.

И другото, което е и което силно тревожи Анкара, това е подновяването на съвместните кюрдско-американски патрули в района на Северна Сирия най-общо казано. А пък във вътрешнополитически план горещото събитие е постигнатото в последния момент съгласие в т.нар. шесторна коалиция. Всъщност това е Националният алианс за издигане на общ кандидат президент за изборите. Преди два дни една от партиите – "Добрата партия“ на Мерал Акшенер, напусна срещите и последното, което е – че тя се присъедини, разговорите са започнали преди един час и се очаква да се постигне съгласие кандидатът на опозицията да бъде лидерът на основната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, като същевременно се приема и формулата и предложението на Мерал Акшенер като негови изпълнителни вицепрезиденти да бъдат ключовите и емблематични кметове от опозицията на Анкара и на Истанбул – Мансур Яваш в Анкара и Екрем Имамоглу. И се очаква всеки момент да бъде оповестено това. Естествено, от президентския дворец веднага се обявиха против подобна формула понеже според тях и сегашния режим президентът трябва да има много силна еднолична власт. Между другото, в Турция след промените в Конституцията вече не съществува длъжността министър-председател.  

Добре, г-н Димов, съгласен ли сте с това, което каза г-жа Акшенер, че от вчера шесторната маса е загубила способността си да отразява волята на хората чрез своите решения?  

На мен ми е трудно да коментирам, но смият факт, че тя се върна на масата, защото пък трябва да ви кажа, че срещу нейното поведение много, много силен обществен натиск в Турция, включително интелектуалци и т.н., други политици излязоха с много силна критика, понеже по този начин се вбива клин в опозицията. И разбира се, трябва и това да се каже – че самото провеждане на изборите в една или друга степен е проблематично. В смисъл такъв: до този момент имаше три варианта като дата на изборите. Първият беше първоначално определеният на 18 юни, когато те да се проведат като редовни.  

Да.  



Между другото, последните редовни избори на Турция, когато Ердоган повторно беше избран, бяха на 24 юни 2018 г. Сега Ердоган обаче настояваше и със сигурност те ще бъдат проведени като предсрочни на 14 май, понеже това работи в негов интерес. В смисъл такъв: от конституционна гледна точка в член 101, там категорично е записано: "Едно лице не може да заема повече от два пъти последователно длъжността президент“. В случая Ердоган има желание за трети път да бъде издигнат. Обаче има един член 116, в който е вписано, че е предвидено, че ако Меджлисът вземе решение за провеждане на предсрочни избори, там по-другояче е казано – казано е да се подновят изборите, действащият президент, който е във втория си мандат, има право да се яви. Само че при това упражнение не му достига парламентарно мнозинство.

Смятате ли, г-н Димов, че опозицията направи подарък на Ердоган? 

В смисъл? 

Предизборен подарък. 

Да, да, със сигурност е така. Но все пак аз ви казвам най-последните събития, те все още не са оповестени. 

Да. 

Но факт е, че Мерал Акшенер се върна на масата, на шесторната маса, и аз предполагам, че ще има обединение около кандидатурата на лидера на опозицията Кълъчдароглу и вече нещата за Ердоган ще се променят. Но в каква степен е още много трудно да се каже. И също нека да го кажа, просто да се знае и третия вариант, който обаче беше като тактически ход – съветник на Ердоган лансира идеята изборите да бъдат отложени за догодина, което между другото е противоконституционно. Избори – там ясно е записано – могат да бъдат отлагани само по време на война, първо. И второ, със сигурност тези тежки последици от земетресението няма как да работят в интерес на Ердоган и в икономически, и в социален, и в политически план. Така че това са нещата. И другото обаче, което искам да кажа и което е много важно – не трябва да се пренебрегва, напротив, все по-голямо внимание ще трябва да отделяме на позицията на легалната Кюрдска демократическа партия на народите.

Защо? 

Първо, защото тя има много силно присъствие и в Меджлиса, защото на предните избори, когато Ердоган спечели за втори път, кандидат на кюрдите беше Селахатин Демирташ – това е бившият лидер на тази партия, който в момента излежава доживотна присъда тук в Одрин в затвора. Той спечели мисля, че някъде около 10% - никак не е малко. И защото пък и трябва да ви кажа, че за победата на опозицията на кметските избори и в Анкара, и в Истанбул най-голяма роля изиграха именно кюрдите. И защото все още те не са взели решение дали ще издигнат собствен кандидат – това е една голяма въпросителна, но според мен тя е може би с предизвестен край, в смисъл такъв, те все пак би трябвало да се стремят да запазят своята идентичност и вероятно ще имат свой кандидат. Възможно е да бъде и старият – същият този Селахатин Демирташ. Обаче на втория тур – най-вероятно ще има такъв и трябва да се проведе 14 дни по-късно, т.е. на 28 май, те със сигурност ще гласуват против Ердоган.

И още нещо да кажа: досега Ердоган винаги е бил избиран на първия тур, т.е. без да се стига до втори. Сега ми се струва, че това упражнение ще бъде непосилно за неговите сили. Няма да успее да се справи, аз така поне предполагам. Така че това също ще трябва да го отчитаме. И понеже вие започнахте със земетресението – казахте конкретните неща, сега няма да ги повтарям, но може да се направи една алюзия с последното от най-силните земетресения в Турция от август 1999 г. Тогава на власт беше тройна коалиция от социалдемократи, националисти и дясноцентристка партия. Разбира се, трагедията беше огромна. Земетресението беше в района на Измитския залив там покрай Истанбул. Тогава по официални данни бяха 17 500 загиналите, преките материални щети – между 10 и 15 милиарда долара, даже със сигурност и повече са били. 

Отново голяма трагедия, да.  

Абсолютно, да. Аз го казвам от първо лице единствено число, защото тогава бях в Истанбул. 

Да. 



И всъщност тогава като че ли подлъгаха, тогавашният министър-председател на тази тройна коалиция Бюлент Еджевит, той отиде на предсрочни избори на 3 ноември 2002 г., изгуби ги катастрофално и тогава именно Ердоган дойде еднолично на власт, която все още продължава да задържа. 

И вие предполагате, че може да се случи нещо подобно и сега ли? 

Аз не бих го изключил, защото трагедията наистина е голяма. И трябва да ви кажа  в Турция тези неща, които излизат по медиите, това е може би само една малка част от това, което на практика се случва. И все пак има и наистина много голямо недоволство, защото наистина властите не се оказаха на ниво. Вие казахте колко души са разследвани, задържани и т.н. Факт е лошото строителство, факт е липсата на строителен надзор и контрол. Факт са корупционни сделки именно в областта, и не само на сгради, но и на пътища също, което се вижда. Факт е липсата на държавата, която не може да осигури елементарни неща – вода за пиене, лекарства, антибиотици.

Даже има много случаи, излизат в пресата – все пак се промъкват там сведения – на места хората са били принудени, понеже в Турция вода от чешма не се пие, то е ясно, и като няма бутилирана вода, те пият прясно мляко, което обаче е много опасно, защото поражда дизентерии, също епидемии и т.н. Така че ето ви, това са нещата, които ще бъдат, и наистина борбата ще бъде според мен много ожесточена. И също така аз предполагам, че ще бъде приета формулата на Акшенер кметовете на Истанбул и на Анкара да участват в изборите като изпълнителни вицепрезиденти – нещо, което в момента го няма и което противоречи на логиката на едноличния режим, понеже той е единствен. В момента Турция има вицепрезидент, но той не е избиран, той е назначен, той е чиновник. 

Г-н Димов, финални думи. Благодаря ви много за този разговор.  

Аз също ви благодаря. Наистина ще ни предстоят интересни събития откъм югоизток. И нека също и това да спомена, че ако се реализира тази идея – много интересно – те ще си останат кметове на Истанбул и на Анкара, понеже след 10 месеца има местни избори, и вече след това ще напуснат и ще бъдат назначени като вицепрезиденти. 

Като вицепрезиденти, да. Благодаря ви за тази прогноза. 

Още по темата: общо новини по темата: 189
16.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
05.03.2024 »
03.02.2024 »
27.12.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: