Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гари Каспаров за Украйна: Тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:22 / 16.08.2022Коментари (7)222
© БНТ
Познавате го като шампион по шахмат, който в продължение на десетилетия е номер едно в световния шах, като подобрява всички значими рекорди на времето си. След спортната кариера влиза в руската политика – едно особено опасно занимание. Бил е лидер на партия, критична към Владимир Путин, поради което Каспаров е подложен на политически репресии и арести и така се стига до момента, в който един ден той напуска Русия и повече не се връща.

Установява се в Ню Йорк и от тогава насетне е търсен събеседник за анализи и коментари от някои от най-реномираните американски и световни медии и предавания.

Това е обаче първото му интервю за БНТ и то става благодарение на Силвио Данаилов, мениджър на Веселин Топалов и личен приятел на Каспаров.

– Г-н Каспаров, минаха вече почти 6 месеца от началото на войната в Украйна. Как оценявате реакциите и действията на международната общност, в частност на международните организации и то в контекста на това, което направи преди две седмици "Амнести интернешънъл", първо критикуваха действията на украинските сили, след което се извиниха за това, но препотвърдиха резултатите на доклада си?

Първо войната започна преди 8 години, трябва да сме наясно с това, началото на войната срещу Украйна, започната от Путин, беше на 14 февруари 2014 г. с анексирането на Крим. Тогава в Източна Украйна пропутинските групировки се опитаха да разединят страната. През 2014г. опитът на Путин да завземе по-голямата част от Източна и Южна Украйна се провали и през 2022-ра година той просто продължи.

Трагично е, че тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години, Путин криеше намеренията си, руската пропаганда разпространяваше 24 часа на ден неверни твърдения, че Украйна не е независима държава, а Русия се опитваше да завземе територии. През това време международната общност не искаше да види и да чуе злото. Европейските лидери, водени от Германия, продължаваха да увеличават газовите доставки от Русия и така да увеличават богатството на Путин. По този начин той успя да подсили армията си, с която мислеше, че би могъл да завладее Европа.

Този срамен доклад на "Амнести интернешънъл", за който вие говорите, би трябвало да доведе до затваряне на тази организация. Подобно на много други западни организации, аз няма да се спирам на причините. Амнести е под влияние на кремълската пропаганда.

Има толкова много агенти на влияние, лобисти и симпатизанти на Путин в Европа и САЩ, които използват всяка възможност да разпространяват кремълските наративи. В медиите и в международни организации има бивши държавни служители и политици, които подкрепят неговите тези. Путин имаше 22 години на разположение, за да купи влияние и застъпници, които в момента използва много ефективно.

– Възникнаха много въпроси от това, което казвате. За начало, в какво състояние са мрежите на влияние на Путин от лоялни лобисти, политици, журналисти и други?

В момента виждаме, че има известно разединение, защото за изненада на Путин и неговите поддръжниците, общественото мнение в голяма част от страните в Европа подкрепя Украйна. Не съм сигурен дали в България е така, може би не, чух, че обществото е разделено на половина по темата. Но в повечето европейски страни, на първо място Полша и Балтийските републиките, както и в страните от Западна Европа, правителствата предприеха мерки под натиска на общественото мнение.



За изненада на Путин свободния свят в момента напълно подкрепя Украйна, макар че не предприемат всичко, което биха могли. Мерките, които до момента бяха предприети бяха много по-малко от това, което украинците поискаха и много повече от това, което Путин очакваше.


– По повод на подкрепата за Украйна в българското общество, трябва да отбележа, че по-голяма част от гражданите подкрепят украинската кауза. Но вие споменахте Германия и Франция. Как оценявате действията на техните лидери. Те разговаряха с Путин по телефона, използваха средствата на дипломацията в началото на войната…

Както вече казах, това не е достатъчно, но са стъпки в правилната посока. Когато Еманюел Макрон се опита да води преговори, това беше абсолютен провал, защото Путин не е готов на компромиси, той иска да спечели тази война и да завладее територии, а украинците не са готови да отстъпят и сантиметър от територията си. Няма място за преговори.

Що се отнася до Германия, канцлерът Шолц не е най-решителния политик. Не мисля, че той някога си е представял, че ще води държавата във време на война. Предшественичката му Меркел постави германия в пълна зависимост от евтиния руски газ, а сега немската икономика страда от тази зависимост, така че за Шолц в момента е трудно да маневрира в тази обстановка. Чака го тежка зима, в контекста на енергийната криза.

Да се надяваме, че европейците ще продължат да подкрепят мерките срещу Русия при тези обстоятелства. Тази зима ще бъде решаваща. Ако украинците продължат да отстояват позициите си и Европа не се огъне под натиска на кризата, то през пролетта, икономиката на Русия ще бъде съсипана и армията на Путин ще бъде унищожена.

– За да обобщим тази тема и да преминем към следващата – правилно ли разбирам, че според Вас Западът не е направил всичко по силите си, за да спре войната в Украйна?

Недостатъчно е меко казано. Войната се подготвяше над 10 години. Путин увеличаваше военните разходи за сметка на социалните, образователните и други сфери. В месеците преди инвазията Путин дислоцира 200-хилядна армия на източната граница на Украйна. Той също така придвижи военни кораби от тихоокеанския флот в тази посока. Ако Западът беше реагирал съответно и беше инвестирал повече в отбранителната мощ на Украйна и беше предприел действия за намаляване на зависимостта си от руски газ, нещата можеше да изглеждат по съвсем различен начин. Сега щетите от войната са в огромни размери и то не само материалните, тук говорим и за загубените човешки животи. Освен убитите и ранените, имаме над 10 млн. бежанци, 1/3 от територията на страната е разрушена и всичко това е в резултат на неглижиране и липса на желание у лидерите на свободния свят да реагират подобаващо. Ние бяхме свидетели на подготовката на тази война.

– В началото на войната си мислихме и очаквахме, че санкциите ще засегнат икономиката на Русия до такава степен, че олигарсите ще свалят Путин от власт. Това обаче не се случи, способни ли са всъщност руските олигарси да го свалят от власт?

Това е мит, разпространен на Запад. Олигарсите са ужасно богати, но зависими от Путин. Да, може би някои от тях биха искали да се дистанцират от него и да дадат своя принос за Украйна, но това не е толкова лесно, защото Русия е в ръцете на Путин и на КГБ. Държавна сигурност контролира страната, това е мафиотска структура. Единственият начин да бъде постигната политическа промяна в страната е, заедно със санкциите, които вече дават резултат, да има и военни загуби - украинската армия да разгроми Путин на бойното поле.

Историята показва, че обрат може да има само тогава, когато хората видят, че империята губи война. До момента Путин не печели, но и не губи войната. Само новината за военни загуби на фронта, може да обърне общественото мнение в Русия.

– Всеки път когато говорим за смяна на режима в Русия, си представяме, че след Путин идва Алексей Навални. Не е ли обаче това наивно? Не е ли по вероятно да дойде на власт някой като Николай Патрушев?

Това кой ще дойде след Путин зависи от начина на смяната на властта, защото ние говорим за края на неговия режим и за края на руската империя. Тази промяна е много по-дълбока отколкото смяната на лидери. Тук става въпрос за фундаментална смяна на курса на историята на Русия. Говорим за приключване на методите прилагани от столетия в Русия. Пълен рестарт от нула.

Трябва да изградим страната на ново и да изградим нови взаимоотношения със съседите си. Също така радикална промяна по отношение на вътрешната политика. Не мисля, че една свободна и демократична Русия ще може да продължи да съществува като империя. Това означава, че част от териториите ѝ ще се отделят от нея. Например Чечня, Дагестан или Татарстан.

Всъщност имаме две възможности – или да се върнем към границите на Киевска Рус и северозападните територии и да се опитаме да станем част от евроатлантическата цивилизация. Или Русия да стане сателит на Китай, който чака с нетърпение Русия да попадне в сферата на неговите имперски интереси.

– В края на разговора, друга голяма тема от началото на войната е дали трябва да разделим спорта от политиката? Видяхме, че Аркадий Дворкович – президента на международната шахматна федерация и бивш политик бе преизбран на поста, а той е и руски гражданин…

Това са много въпроси на едно място, нека се спрем на руските граждани по принцип. Единственият начин руските граждани да бъдат приети от свободния свят е да бъде изискано от тях да подпишат една проста декларация, предложена от Руския антивоенен комитет. Това е начинът за реабилитация на стотици хиляди, милиони руснаци, които са готови да скъсат с режима на Путин. Тази декларация осъжда престъпната война, започната от незаконния режим на Путин срещу Украйна и напълно признава териториалната цялост на Украйна. Ние даваме възможност на руските граждани легално да се включат в обществения живот и да бъдат приети от свободния свят.

Що се отнася до спорта и политиката, диктаторите винаги са имали слабост към спорта и са го използвали за политически цели. Аз имам личен опит с това. Международната шахматна федерация е под контрола на КГБ от 1982г., за това не е изненада, че Дворкович беше преизбран, тази организация е безнадеждно корумпирана.

Важното е, че Дворкович беше дълго време дясна ръка на Дмитри Медведев. Той се движеше в тези кръгове, но не става въпрос толкова за него, колкото за европейските делегати, които гласуваха за него, което е лицемерие. Нямам планове да работя с федерацията, която напуснах преди години. Можехме да спрем преизбирането му, защото има делегати, които са твърдо против политиката на Путин, но въпреки това гласуваха за Дворкович, което само потвърждава лицемерието и корупцията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2022 г.
0
 
 
Браво на Гари Каспаров. За толкова много неща се оказа прав.
0
 
 
Какво КГБ, какви 5 лева. За пари говори каквото искат да чуят хората.
Aнонимен
на 16.08.2022 г.
0
 
 
Само леко да го поправя шахматисчето , войната започна ноември 2013 г. след незаконния преврат организиран от краварите .
Aнонимен
на 16.08.2022 г.
-2
 
 
поредния продажник. един руснак който се отрича от себе си, продал родината си.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: