Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гана обявява фалит по повечето си външни си дългове
Автор: Иван Христов 09:48 / 20.12.2022Коментари (0)180
©
В понеделник Гана спря плащанията по по-голямата част от външния си дълг, като на практика изпадна в неплатежоспособност, докато страната се бори да покрие огромния дефицит на платежния си баланс, съобщава Reuters.

Финансовото министерство на страната заяви, че няма да обслужва дългове, включително своите еврооблигации, търговски заеми и повечето двустранни заеми, наричайки решението "временна спешна мярка“, докато някои притежатели на облигации критикуваха липсата на яснота в решението.

Правителството "е готово да участва в дискусии с всичките си външни кредитори, за да направи дълга на Гана устойчив", заявиха от финансовото министерство.

Спирането на плащанията по дълга отразява тежкото състояние на икономиката, което накара правителството миналата седмица да постигне споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 3 милиарда долара.

Държавният дълг на Гана възлиза на 467,4 милиарда ганайски седи (55 милиарда долара според данни на Refinitiv Eikon) през септември, от които 42% са вътрешни.

Тя имаше дефицит на платежния баланс от над 3,4 милиарда долара през септември, което е спад от излишък от 1,6 милиарда долара по същото време на миналата година.

Докато 70% до 100% от държавните приходи в момента отиват за обслужване на дълга, инфлацията в страната скочи до 50% през ноември.

Гана преживява това, което според някои е най-тежката икономическа криза от едно поколение. Миналия месец повече от 1000 протестиращи преминаха през столицата Акра, призовавайки за оставката на президента и осъждайки споразуменията с МВФ, тъй като цените на горивата и храните скочиха.

Нейните брутни международни резерви възлизаха на около 6,6 милиарда долара в края на септември, което се равнява на по-малко от три месеца покритие на вноса. Това е спад от около 9,7 милиарда долара в края на миналата година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: