Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финландия ще позволи на американски войски да се разположат в страната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:52 / 11.08.2023Коментари (0)267
©
Финландия преговаря за ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, което трябва да помогне за задълбочаване на сътрудничеството между страните и да позволи на американски войски да се разположат за по-дълго време на нейната територия, съобщава телевизия Yle, цитирана от "Европейская правда".

Според споразумението Финландия ще позволи присъствието на войски на друга държава на своя територия за по-дълго време от обичайните военни учения.

Целта на споразумението е американските войници да получат съоръжения и територии във Финландия, например за обучение, съхранение на оръжие и поддръжка на оборудване.

Армията на САЩ вероятно ще получи достъп до поне едно летище и пристанище, както и достъп до някои тестови площадки. Помещенията, предоставени на САЩ, могат да бъдат разположени на територията на настоящите гарнизони на отбранителните сили или в непосредствена близост до тях.

Иро Сярка, старши изследовател в Института за външна политика, е коментирал пред Yle, че споразумението на практика увеличава възможността за получаване на помощ за Финландия и доближава страната до Съединените щати.

"Да, това е много значителна промяна в политиката за сигурност на Финландия. Финландия никога не е имала войски от други държави в дългосрочен план в мирно време. И сега, разбира се, всички пречки пред практическото сътрудничество между Финландия и Съединените щати ще бъдат отстранен", е заявил той. 

Президентите Саули Нийнистьо и Джо Байдън се споразумяха да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната през март 2022 г., след като Русия нападна Украйна. Нийнистьо се срещна с Байдън във Вашингтон малко след руската атака.

Норвегия вече има подобно споразумение за сътрудничество със САЩ. Швеция и Дания също преговарят за подобно споразумение.

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на финландското правителство на оборудване за модернизация на ракетните системи за залпов огън (РСЗО) M270A2 на стойност 395 милиона долара (717.15 милиона лева).

През ноември 2022 г.  Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на Финландия на партида управляеми ракети за MLRS M270 за 635 милиона долара (1, 152 милиарда лева).

Още по темата: общо новини по темата: 10
07.03.2024 »
24.01.2023 »
24.01.2023 »
24.01.2023 »
24.01.2023 »
22.01.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: