Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Facebook продава Instagram и WhatsApp?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:55 / 10.12.2020Коментари (0)582
©
Федералната търговска комисия на САЩ и властите на почти всички щати обвиниха компанията Фейсбук, която притежава едноименната социална мрежа, в системно нарушаване на антимонополното законодателство на страната, съобщиха световните агенции.

Срещу Фейсбук са подадени два иска. Единият - от Федералната търговска комисия, а другият - от 48 щати и окръзи. В иска на комисията се посочва, че компанията на Марк Зукърбърг незаконно запазва монопол в сферата на социалните мрежи посредством извършени в продължение на много години действия, насочени срещу конкуренцията. Комисията отбелязва, че обвиненията са повдигнати след "продължително разследване в сътрудничество с коалиция от главните прокурори на 46 щати, окръг Колумбия и Гуам".

Представители на федералния регулатор смятат, че компанията се е стремила "да неутрализира заплахата срещу своя монопол" и с тази цел е придобила социалните мрежи Instagram и приложението WhatsApp. Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че Фейсбук е използвала огромните ресурси от данни и пари, с които е разполагала, за да смаже или попречи на по-малките съперници в конкурентната борба.

Правейки това, компанията е ограничила избора на потребителите, задушила е иновациите, накърнила е защитата на личния живот на милиони американци, добави Летиша Джеймс, цитирана от Франс прес.

Тъй като голяма част от ръста на приходите на компанията вече идва от Instagram и WhatsApp, евентуална загуба на двете платформи би заплашила да изтрие голяма част от дългосрочната стойност на Facebook. Акциите на компанията, които поскъпват с над 35% през 2020 г., поевтиняваха с около 2% в сряда.

Facebook придоби тези обещаващи конкурентни платформи именно защото очакваше основната социална мрежа един ден да загуби от блясъка си и искаше компанията да решава към какви приложения хората ще се обърнат след това. А всичко това се случва точно както огромните инвестиции в Instagram и WhatsApp започват да се изплащат. Facebook твърди, че тези инвестиции са направили Instagram и WhatsApp това, което са днес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: