Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето ги американските сенатори, които казват, че България има проблем с корупцията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 06.03.2021Коментари (2)392
©
Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у нас. В съвместно изявление двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призовават българското правителство и правораздавателната система "да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои". Внимание е обърнато на протестите срещу правителството, като се призовава за край на корупцията, спазване на демократичните ценности и свободата на медиите.

Двама влиятелни американски сенатори публикуваха позиция преди началото на предизборната кампания в България.

В изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва:

"България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на "Репортери без граници". Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България"

"Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“.

"Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС, България е на последните места по медийна свобода според "Репортери без граници“ и "Трансперънси интернешънъл“.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.

"В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения", се посочва в съвместното изявление на двамата американски сенатори.

"В официалната страница на Сената не открихме позиция на сенатори, официално изразена чрез институцията", заяви пък зам.-външният министър Георг Георгиев. 

"Самото изявление е направено от личен профил, то не ангажира институцията, не ангажира Сената, по никакъв начин не е официално изразено мнение и становище от американската държава или неин орган", заяви Георгиев.

И продължи: "Това е позицията на нашия държавен глава". Според Георг Георгиев президентът прави внушения, че позицията е на Сената, а всъщност тя е на двама сенатори и не ангажира институцията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Т.нар."сенатори" и представетили на американците нямат никакво право да ръсят акъл и да дават мнение на тема "корупция" не само за Бг, но и за коя и да е държава по света! След техните" избори", които са най-корумпираните избори в човешката история в целия свят-в близките поне 50 години никой от тях не трябва и да си позволява дори да помисли да изказва мнение на тема-корупция! Чак Мая Костиндбродска се засрами!
+1
 
 
Очаквам реакция на рушкото марсолство за намеса във вътрешните ни работи :) На Тея двамата сенатори е хубаво някой да обясни,че правосъдието в частност съда дето отсъжда присъдите е независим от управлението орган и е пълно с червени маймуни в тоги,а медиите много често се финансират от червени олигарси и Кремъл. Също така е хубаво да им се обясни от къде се финансираха и подкрепяха протестите и защо. Не,че не си знаем оправията и ,че не са прави,но доскорошните прояви в САЩ при отстъпването на Тръмп на власта ми показва,че и при тях не е много наред. Иначе нямаше да има протести. До там води джендърството и върховенството на парите.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: