Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган вече отвори границите на Турция към Европа през 2020 година
Автор: Иван Христов 17:31 / 24.09.2022Коментари (0)279
©
След убийството на 34 турски войници по време на военната операция "Пролетен щит“ в сирийската провинци Идлиб, на 27 февруари 2020 година президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган обяви, че отваря границите на югоизточната ни съседка към Европа за милионите сирийски бежанци в Турция.

В събота, 29 февруари, Ердоган обяви, че границите на Турция с Европа са отворени, като отбеляза: "Няма да затворим портите за бежанците. Около 18 000 бежанци вече са преминали и днес броят им ще бъде 25 000 до 30 000 и ние няма да затворим вратите си, защото ЕС трябва да спазва ангажиментите си“.

След това министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу в изявления призова бежанците и мигрантите да преминат в Гърция през река Марица, като каза: "Това е само началото. На някои места (на Мариица) нивото на дъжда падна до 40 до 45 см . Какво означава това? Че пеша можете лесно да преминете. Мицотакис няма възможност да ви задържи на границата“.

Сутринта, но също и в събота следобед, в района се чуваха спорадични изстрели и от двете страни. Според информация и видеозаписи, излъчени от гръцки медии, турска бронирана машина се опита да събори част от оградата в Кастанис без успех.

В много кратки срокове десетки хиляди мигранти пристигнаха на Марица, до където стигнаха с бели автобуси и таксита. Гръцките полицейски сили се справиха с прииждащите, използвайки пожарогасители, заслепяване, високоговорители, както и спешно поправиха оградата за да предотвратят хаотичното нашествие.

Впоследствие Гърция затвори граничните пунктове Пазаркуле-Кастанис и Ипсала-Кипи и предприе крути мерки за предотвратяване на преминаването на границата.

На 28 февруари 2020 г. министър-председателят на Гърция написа в Туитър, че няма да се толерират никакви незаконни влизания в Гърция. Съответно Гърция засили своите гранични сили на сушата и също поиска допълнителна подкрепа от ЕС за защита на границите. Освен това Атина въведе спешен законодателен указ на 2 март 2020 г. за спиране на прав
ото да търсят убежище за лица, влизащи в Гърция, за период от един месец и за връщането им без регистрация в техните страни на произход или транзит. Поради пандемията от Covid-19 услугите за убежище бяха временно преустановени на 13 март 2020 г.

От турска страна граничният пункт Пазаркуле-Кастаниес беше най-натовареният район. Беше съобщено, че от първия ден на пристигането на мигранти и бежанци на границата гръцките гранични власти са използвали сълзотворен газ, шокови и димни гранати, както и гумени куршуми, а от 4 март 2020 г. са започнали да стрелят на поражение срещу лица, които са се опитали да преминат от другата страна. Поради затварянето на границата Пазаркуле-Кастанис, някои групи се отправиха към пропускателните пунктове по река Марица близките села. Смята се, че около 5000 души са били отблъснати, докато са се опитвали да преминат към Гърция през реката. Възникнаха редица сблъсъци.

След това ситуацията постепенно се успокои и мигрантите се завърнаха към вътрешността на Турция.

Още по темата: общо новини по темата: 17
16.01.2023 »
14.01.2023 »
04.01.2023 »
30.12.2022 »
30.12.2022 »
29.12.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: