Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Последно предупреждение за климатичната криза
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:15 / 21.03.2023Коментари (0)476
© itu
Само бързи и радикални действия могат да предотвратят необратими щети за света, се казва в доклада на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) , цитиран от "Гардиън", предаде БГНЕС.

Учените отправиха "последно предупреждение" за климатичната криза, тъй като нарастващите емисии на парникови газове тласкат света към ръба на необратими щети, които само бързи и драстични действия могат да предотвратят.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), съставена от водещи световни учени в областта на климата, представи последната част от своя огромен шести доклад за оценка.

Изчерпателният преглед на човешките познания за климатичната криза е отнел осем години работа от страна на стотици учени и е в обем от хиляди страници, но се свежда до едно послание: действайте сега, иначе ще бъде твърде късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: "Този доклад е призив за увеличаване на усилията в областта на климата от страна на всички държави, сектори и срокове. Нашият свят се нуждае от действия в областта на климата на всички фронтове: всичко, навсякъде и едновременно."

IPCC изложи опустошенията, които вече са нанесени на обширни части от света. Екстремните метеорологични условия, причинени от климатичните промени, доведоха до разрушителни бури и наводнения, унищожителни за реколтата горещи вълни и смъртоносни суши, както увеличаване на смъртните случаи от засилващите се горещини във всички региони. Милиони животи и домове, са разрушени от сушите и наводненията, заедно с милиони хора, които са изправени пред глад, и "все по-необратими загуби" в жизненоважни екосистеми.

В същия доклад се заявява, че бъдещите поколения ще гледат на най-горещите години през 2020-те като на сравнително хладни, дори ако емисиите на изкопаеми горива, които затоплят планетата бързо намалеят, предаде АФП.

Последната част от доклада, наречена обобщаващ доклад, ще бъде почти сигурно последната подобна оценка, докато светът все още има шанс да ограничи покачването на глобалната температура до 1,5C над пред-индустриалните нива - прагът, отвъд който вредите, които нанасяме на климата, ще станат необратими.

36-страничното "обобщение за политиците" - синтез на шестте основни доклада от 2018 г. насам на IPCC - е брутално напомняне, че макар човечеството да разполага с инструменти за предотвратяване на климатичната катастрофа, то все още не ги използва.

"Но все още не е късно да променим нещата“, заяви ръководителят на IPCC, определяйки доклада като "послание на надеждата".

"Разполагаме със знания, технологии, инструменти, финансови ресурси - всичко необходимо, за да преодолеем климатичните проблеми, за които знаем от толкова дълго време", каза Хоесунг Лий във видео интервю.

"Това, което ни липсва в момента, е силна политическа воля за решаване на тези проблеми веднъж завинаги."

Според доклада все още има надежда да се запази температурата в рамките на 1,5°C. Хоесунг Лий заяви: "Този обобщаващ доклад подчертава неотложността на предприемането на по-амбициозни действия и показва, че ако действаме сега, все още можем да осигурим устойчиво бъдеще, в което всички да живеят."

Повече от 3 млрд. души вече живеят в райони, които са "силно уязвими" от климатичните промени, установи IPCC, а половината от световното население сега изпитва сериозен недостиг на вода поне през част от годината. В много области, предупреждава докладът, вече достигаме границата, до която можем да се адаптираме към такива тежки промени, а екстремните климатични явления "водят до все по-голямо разселване" на хора в Африка, Азия, Северна, Централна и Южна Америка и южната част на Тихия океан.

Всички тези въздействия ще се увеличават бързо, тъй като не сме успели да обърнем 200-годишната тенденция на увеличаване на емисиите на парникови газове, въпреки повече от 30-годишните предупреждения на IPCC, който публикува първия си доклад през 1990 г.

Според IPCC температурите понастоящем са с около 1,1 °C по-високи от пред-индустриалните нива. Ако емисиите на парникови газове достигнат своя връх възможно най-скоро и бъдат намалени бързо през следващите години, все още има възможност да се избегнат най-тежките опустошения, които биха последвали от покачване с 1,5 °C.

В отговор на доклада генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че богатите страни, които се стремят към въглеродна неутралност през 2050 г. или след това, трябва да ускорят постигането на целта си до възможно най-близката 2040 г., за да "обезвредят бомбата със закъснител".

"Човечеството се намира на тънък лед - и този лед се топи бързо", заяви ръководителят на ООН във видео послание, докато експертната група на IPCC публикува последния си доклад, който той оприличи на "ръководство за оцеляване на човечеството".

IPCC ясно посочи, че ползите за обществото и световната икономика от ограничаването на глобалното затопляне под два градуса по Целзий надвишават икономическите разходи.

Това е вярно дори без да се отчитат всички ползи от избягването на климатичните щети, които варират от въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето до намалените добиви на земеделски култури.

Продължилите цяла седмица преговори в Интерлакен, Швейцария, бяха затрупани от спорове за формулировките относно изкопаемите горива, които са основният фактор за затоплянето.

Докладът се появява в момент, когато светът се опитва да укрепи енергийната си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, а страните в Европа и Азия се обръщат към силно замърсяващите въглища.

Сред най-суровите предупреждения е това за надвисналата заплаха от смъртоносни горещини.

Дори ако затоплянето бъде ограничено до 1,8C - оптимистичен сценарий според някои учени - според изследванията до 2100 г. половината от човечеството може да бъде изложено на периоди на животозастрашаващи климатични условия, произтичащи от комбинираното въздействие на екстремни горещини и влажност.

Подобни са и прогнозите за здравето, глобалната хранителна система и икономическата производителност.

Джон Кери, специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата, заяви: "днешното послание на IPCC е пределно ясно: постигаме напредък, но той не е достатъчен. Разполагаме с инструментите, за да предотвратим и намалим рисковете от най-тежките последици от климатичната криза, но трябва да се възползваме от този момент и да действаме сега."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: