Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС спря всички кохезионни фондове на Унгария
Автор: Иван Христов 08:22 / 23.12.2022Коментари (0)199
©
Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще задържи всичките 22 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС за Унгария, докато нейното правителство не изпълни условията, свързани с независимостта на съдебната власт, академичните свободи, правата на ЛГБТ обществото и системата за убежище, съобщава Reuters.

Институциите на ЕС вече бяха решили на 12 декември да замразят 6,3 милиарда евро от средствата, докато правителството на Виктор Орбан не изпълни още по-строг набор от 17 условия, също свързани със съдебната система и справянето с корупцията на високите етажи.

22-те милиарда евро е сумата от кохезионните фондове на ЕС, които Унгария трябва да получи от дългосрочния бюджет на ЕС между 2021 г. и 2027 г. Те са трансфери от ЕС, предназначени да изравнят стандарта на живот между най-богатите и най-бедните членове на 27-те страни от ЕС, изплащани главно като възстановяване на средства, изразходвани за договорени цели от отделни правителства.

22-те милиарда евро за Унгария са предназначени за програми, включително образование за деца в неравностойно положение, модернизиране на железопътния транспорт, достъп до широколентов достъп и помощ за региони, засегнати от затварянето на въглищни централи.

Решението за задържане на пълната сума за Унгария беше взето, след като в четвъртък Комисията и Будапеща подписаха така нареченото споразумение за партньорство, което подробно описва как трябва да се изразходват парите от бюджета на ЕС, както и 11 оперативни програми по политиката на сближаване.

"Европейската комисия счита, че хоризонталното разрешаващо условие на Хартата на основните права все още не е изпълнено. Това означава, че Европейската комисия не може да възстанови разходите. Ще продължим да работим с унгарските власти, за да преодолеем тази ситуация“, каза Елиза Ферейра, европейски комисар по кохезията и реформите.

Унгарският закон срещу ЛГБТКИ+, който ограничава преподаването в училищата по хомосексуалността и транссексуалните въпроси, заедно със "сериозни рискове за академичната свобода и правото на убежище“, означава, че Унгария не спазва Хартата на основните права на ЕС, заявява Комисията, парите не могат да бъдат изплатени, докато Унгария не възстанови съответствието.

Правителството на Унгария е категорично, че законът, ограничаващ образованието по пол и сексуална идентичност, е предназначен да защити децата.

Това, което Унгария ще може да получи без никакви предварителни действия, е 1,5% от средствата под формата на предварително финансиране, както и известна техническа помощ за подготовката на проектите.

Унгария и ЕС отдавна са в противоречие относно върховенството на закона, корупцията, отношението към сексуалните малцинства, образованието и миграционните политики.

В допълнение към кохезионните фондове, ЕС също задържа 5,8 милиарда евро субсидии на Унгария от фонда за възстановяване на ЕС, докато правителството не отговори на опасенията относно независимостта на съдилищата.

Още по темата: общо новини по темата: 3
22.12.2022 »
22.12.2022 »
14.09.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: