Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕС подкрепя проекта за полагане на енергиен кабел в Черно море
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:34 / 17.12.2022Коментари (0)258
©
Проектът за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море, в който участват Румъния, Грузия, Азербайджан и Унгария, ще укрепи енергийната сигурност на целия регион, включително Украйна, и ще ускори възстановяването на енергийната инфраструктура на страната, разрушена по време на войната. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Букурещ по време на подписването на рамков меморандум за разбирателство по проекта за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Пълният текст на нейното изказване е публикуван на мултимедийния портал на ЕС.

"Радвам се, че съм тук заедно с лидерите на Азербайджан, Грузия и Унгария. Това споразумение ще доближи ЕС до нашите партньори в Южен Кавказ и ще помогне на двата ни региона да постигнат "чиста“ енергийна свързаност. От началото на руската война (срещу Украйна – бел. ред.) ние решихме да се откажем от руските изкопаеми горива и да диверсифицираме доставките в полза на надеждни партньори. И работи. Европейският съюз успя да компенсира спирането на руския тръбопроводен газ“, отбеляза по този повод председателят на Европейската комисия.

Тя отбеляза, че развитието на възобновяема чиста енергия изисква развитие на надеждна система за електрозахранване. Предвид това черноморският електрически кабел между Румъния, Грузия и Азербайджан е от толкова голямо значение. Това ще позволи да се обединят двата бряга на Черно море и да се разшири тази линия до региона на Каспийско море, включително взаимно свързване в областта на цифровите комуникации и енергетиката. Това ще подобри сигурността на доставките, както и ще позволи на ЕС да получава енергия от възобновяеми източници през Румъния и Унгария.

"Черноморският електрически кабел е път, който отваря много възможности. За Грузия, която е страна с европейско бъдеще, може да бъде от голяма полза да превърне страната в хъб за пренос на електроенергия и да я интегрира в енергийния пазар на ЕС. Черноморският електрически кабел ще помогне за доставката на електричество на нашите съседи - на Молдова и страните от Западните Балкани и, разбира се, на Украйна - ще помогне да започне възстановяването на енергийната система на Украйна и реконструкцията на цялата страна", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че Европейската комисия очаква приключването на вече започналите проучвания за оценка на този проект и е готова да го подкрепи финансово, тъй като той отговаря на общите интереси на ЕС, съседните страни и целия регион .

Според румънски медии създаването на т.нар. "Зелен електрически коридор“ между Румъния, Грузия и Азербайджан е инициирано от президента на северната ни съседка Клаус Йоганис. През октомври тази година, по време на посещението на президента на Грузия Саломе Зурабишвили в Румъния, страните обявиха намерението си да положат оптичен подводен кабел по дъното на Черно море, който трябва да свърже енергийно двете страни, както и Азербайджан. Проектът бе подкрепен от Европейския съюз.

Още по темата: общо новини по темата: 224
16.02.2024 »
03.02.2024 »
01.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: