Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК предлага затягане на правилата в медийния сектор на ЕС
Автор: Иван Христов 15:56 / 16.09.2022Коментари (0)211
©
Медийните групи, които искат да придобият по-малки съперници, ще трябва да гарантират, че техните сделки осигуряват медиен плурализъм и защитават редакционната независимост съгласно проектоправилата, обявени от Европейската комисия в петък, предава The Voice of America (VOA).

Законът за свободата на медиите (MFA) е част от стратегията на Европейския съюз за предотвратяване на политическа намеса в медиите и шпиониране на журналисти. Той също така изисква държавната реклама към доставчиците на медийни услуги да бъде прозрачна и недискриминационна.

Предложените правила идват на фона на притеснения относно свободата на медиите в Унгария, Полша и Словения и чуждестранна намеса в страните, провеждащи национални избори.

"Демокрацията ще работи само ако журналистите разполагат със средствата и необходимата защита, за да държат под контрол онези, които са на власт, и тези, които имат власт, независимо дали става въпрос за политически или икономически актьори“.Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова.

"Този ​​закон трябва да се разглежда като част от по-широк пъзел. Той е част от усилията ни да защитим демокрацията като цяло и да въведем някакъв ред в нашето цифрово информационно пространство“, поясни комисарят.

Правилата ще се прилагат за телевизионни и радиоразпространители, аудиовизуални медийни услуги по заявка, публикации в пресата и много големи онлайн платформи и доставчици на платформи за споделяне на видео.

Те ще трябва да бъдат обсъдени със страните от ЕС и законодателите, преди да могат да станат закон в процес, който вероятно ще отнеме година или повече.

Предложените правила изискват регулаторите да проучат дали сливащите се компании ще останат икономически устойчиви, ако няма сделка.

Има предпазни мерки срещу използването на шпионски софтуер срещу медии, журналисти и техните семейства. Изпълнителният орган на ЕС и новият Европейски съвет за медийни услуги могат да дадат своите становища дали двата критерия са изпълнени.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: