Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК дава възможност на още 70 000 млади хора да пътуват безплатно в Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:06 / 15.02.2022Коментари (0)238
© Economy
Днес, в Страсбург на обща пресконференция с председателя на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Сабине Верхайен българският еврокомисар Мария Габриел сподели новостите по програма DiscoverEU за 2022г. 

DiscoverEU предоставя възможност на младежите от държавите членки на Европейския съюз да пътуват безплатно в Европа, да изследват нейното разнообразие, да изучават европейското културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент.

"Имаме добра новина за 18-годишните в Европа. До този момент от съществуването на програмата са кандидатствали 600 000 младежи и 130 000 са получили карти за пътуване. През 2022 г. увеличаваме броя на безплатните карти за пътуване и ще дадем възможност на 70 000 младежи да придобият опит, умения и достъп до нови култури“, заяви Мария Габриел. 

Комисар Габриел уточни, че са предвидени две покани за представяне на кандидатури - едната през април, а другата - през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се предоставят по 35 000 билета. Новост е присъединяването на шест нови държави към DiscoverEU. Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция. Младежите от тези държави ще могат да представят кандидатури през април, а младите хора, получили карти за пътуване, ще могат да пътуват и до тези държави, съобщава Нова.

Освен това младежите получили билет за пътуване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни дейности, публичен транспорт. С цел споделяне на опит между участниците в инициативата, през март стартира платформа "Срещи“ на Европейския младежки портал, които ще бъдат организирани от националните агенции по програма "Еразъм +“.

"Пътуването е ценен опит, който помага на младите хора да развият важни житейски умения. Новата програма е за всички, включително за младежите в селските и отдалечените райони, и за тези с по-малко възможности. Пожелавам на всички участници успех. И нека, благодарение на тях и след години, да говорим за "поколението DiscoverEU“ като общност на ценности, уважение към културата в Европа, и стремеж за отвореност към нови приятелства и обогатяващ опит“, заключи Мария Габриел.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: