Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Гърдев: Напрежението във Франция е от десетилетие - модел на френското общество и по времето на Ширак, и на Саркузи 
Автор: Йоланда Пелова 19:30 / 05.07.2023Коментари (0)206
© Фокус
Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 4-ти юли)

Комисията по външна политика в Народното събрание разглежда проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Зад нея застават всички без БСП и "Възраждане“. В документа са посочва още, че българският парламент подкрепя планиране на членството на Киев в Алианса и е за пълно и незабавно оттегляне на Русия.  Тук при мен в студиото вече е Димитър Гърдев – дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика. Здравейте, г-н Гърдев.

Здравейте, благодаря за поканата.

Как смятате, че трябва да се развие ситуацията от гледна точка на България, на нашата позиция и във връзка с днешното обсъждане на проекта на декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО?

Моето лично мнение е, че това е една декларация, която показва една единна опозиция, така че в един доста нужен за Украйна момент. Какво казва самата декларация? Естествено е, че тук има някои послания, които са чисто политически, а и това е абсолютно задължително, а именно спазването, позоваването на спазването на международния правов ред на Устава на ООН. Тук няма никакви колебания България да подкрепи единната териториална цялост на страната. От друга страна говорим за това, че България дава подкрепата си за членството на Украйна в НАТО. Това е в контекста на тази среща, която ще се проведе във Вилнюс. Какво искам да кажа по тази втората част на втората точка? Такова решение има взето още 2008 година, и то наистина беше създадено Източно партньорство и в Европейския съюз също за подкрепа на усилията на страната за това да влезе в тези две организации. Същевременно обаче и неслучайно в тази декларация се говори за това, че трябва да бъде изпълнено едно от условията за приемане на страна членка в НАТО, а именно контрол върху цялата териториална граница на държавата по Конституция. Второто условие това е на територията на кандидат-членката да не се намират чужди войски, и третото, естествено е да не се водят бойни действия. Така че с тези уточнения абсолютно е ясно, че България подкрепя членството на Украйна в НАТО.

Т.е. присърдиняването на Украйна към ЕС трябва да се случи по т.нар. "укорена процедура“?

Да, каквато и да е процедурата, тези условия трябва да бъдат изпълнени, защото гласуването за приемането на страна-членка е единодушно. Има много държави, които се притесняват, например Унгария има забележки, Турция също, а и съвсем нормално, защото не може да бъде приета една държава, върху която се разпростира чл. 5 от Договора за защита на нейната териториална граница, ако всъщност се води война там, защото това директно въвлича абсолютно всички държави-членки.

Как обаче изглежда на този фон Украйна, на фона и на Русия? Това, което се случи там, знаем, с бунта на Пригожин, как ще се отрази това според вас на бойното поле? Ще има ли някакви отстъпки? Какво очаквате?

Бунтът на Пригожин няма да има чак толкова голямо значение, защото операцията, която в момента провежда украинската армия, е много по-мащабна – изключително по цялата протежение на целия фронт, който е около 800 км, на укрепена линия 600 км. И виждаме, че там се водят едни малко странни разбира се сражения, защото обстановката в момента, ситуацията е такава, че се води т.нар. "разузнаване с бой“, и такива крупни, настъпателни удари в основно направление, във вторично направление всъщност не ги забелязваме. Но това, което искам да кажа, е, че Украйна, както и Западът разчита много на тази настъпателна операция, защото тя ще отговори на въпроса: Доколко стабилна е отбраната на Русия в Източна Украйна, доколко се изпълними целите, дори между другото и локални: Да кажем излизането на украинската армия на бреговете на Азовско море, по този начин прекъсване на линията на снабдяване на полуостров Крим, или примерно пробив в това направление, което беше Бахмут-Соледар, които бяха превзети точно от "Вагнер“. Така че наистина на това настъпление се гледа с огромно внимание и от двете страни.

Чия стратегия изглежда към днешния ден по-успешна: На Путин или на Зеленски?

Не бих ги сравнявал по никакъв начин, защото моралната страна естествено е на държавата, която е била нападната, и която е акт на агресия. Така че отговорът на този въпрос го дават и всички тези 50 и няколко държави, които подкрепят усилията на Украйна да се справи с тази агресия. И оттук има чисто морална компонента, има спазване на международното право, има това, което всъщност е основата на Организацията на обединените нации – всяка една държава, независимо колко е голяма, да бъде равна, да има равна защита, да има равни права, към което България категорично трябва да се стреми. Защото налагане на силата и от един международен ред от позицията на силата е неприемлив и за нас като общество, като държава също.  

Френският президент Еманюел Макрон се сблъска със сериозни предизвикателства в управлението на страната в условията на нарастващо напрежение. Случаят с убийството на 17-годишен шофьор предизвика безредици във Франция в последните няколко дни. Тук при мен в студиото е Димитър Гърдев – дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика. Г-н Гърдев, вие как анализирате случващото се във Франция? Какво според вас отприщи тази вълна от негативизъм – този последен случай или нещата са се насъбрали така да се каже?

Според мен, както вие споменахте, нещата са се насъбрали и го виждаме това периодично във Франция. Аз ще припомня на вашите слушатели - такива бунтове имаше и по времето на Ширак, имаше по времето на Саркузи по същия начин, точно заради едно преследване на френски граждани от арабски произход, защото това са френски граждани, знаете, те получават такива паспорти, това се водят задморски територии. Изобщо хора, които не са току-що пристигнали емигранти, това са второ-трето поколение, това са техните синове и дъщери. И при това преследване те са удариха в един трафопост, изгоряха – отново подобни бунтове. Отново по същия начин за около седмица-две се палеха коли, обръщаха се кофи, френската градове бяха в пожарища. "Жълтите жилетки“ – пак едно такова насъбрано напрежение. И сега в момента виждаме пак в следствие на един такъв инцидент – той е бил преследван, предполагам и при опита за задържане е произведен изстрел, който вместо да порази някаква не толкова жизнено важна зона, всъщност води до смъртта на този непълнолетен, който е управлявал суперскъп "Mercedes“, без право на книжка, над 150 000 евро. Но това напрежение, което имаме във Франция, е от десетилетие, това е от един модел на френското общество, което какво казваше: Че всъщност тези хора имат пълните права на всеки един французин.

Статута на френски гражданин.

Да, но всъщност целият спектър на изключително толерантната социална система на Франция. Там цели поколения могат да живеят на помощи, и те между впрочем са достатъчно за един приемлив стандарт. Не казвам, че те са добре, но френската система е изключително толерантна. И имат право, доколкото нали съм запознат, да положат обществено полезен труд, да кажем за шест месеца, след което две години да получават фактически една не малка сума. И тези поколения, за това казвам поколения, израснаха в тези квартали на Париж, и по този начин живеещи, формиращи една собствено тяхна култура, собствено тяхна музика, която е изключително агресивна настроена и към полицията, и за тях основни герои всъщност са тези дилъри, са тези хора, които са техни едва ли не идоли. Но животът не е само музика, не е само интернет, не е само филми, а виждаме, че всъщност са доста повече проблемите.

Може ли да кажем, че мигрантската политика на Макрон му изигра в случая лоша шега?

Тя му изигра във външнополитически план, защото на срещата на високо ниво в Брюксел, която току да завърши с декларации, обаче не завърши с декларация за първи път. Точно се бяхме разбрали за мигрантите и в един момент и Виктор Орбан, и поляците отново изкараха мигрантската политика на преден план и казаха, че няма да подпишат това ново споразумение и че те няма да приемат мигранти.

България също се колебаеше мисля в това.

И никой не може да ги накара да приемат такива хора, нито да ги накара да платят глобите, които бяха предвидени. Между другото далеч съм от мисълта, че това е някакъв еднократен акт, напротив, там се води една коалиция между Полша и Унгария, пък срещу тях от други държави, тъй като знаете, че им бяха спрени парите и по други причини, но от Плана за възстановяване сериозни средства бяха блокирани. И затова се получава така. Но да не се лъжем: Европа ще бъде подложена на постоянни вълни от миграции, това няма да спре, това ще продължава.

Каква поука може да си вземе България от това, което виждаме във Франция?

Първата основна поука винаги съм казвал, че България не може да се справи сама. И затова трябва да бъдем изключително активни в общите европейски структури и общата европейска политика, за да получим това подпомагане, и защото както продължавам да твърдя, това няма да спре. Тези процеси ще продължават на вълни, и те ще бъдат десетилетия, защото се получава така, че там откъдето идват мигрантите и по политически причини, конфликтите на приключват, напротив, разгарят се нови, и по чисто екологически и икономически – затопля се планетата, започват такива процеси, заради които тези хора нямат достатъчно много работа и започват да се преселват към тези зони на Земята. Затова нашите основни изводи са, че първо, процесът е продължителен, второ, тук се появи страшен бизнес - голяма част от наркотрафикантите веднага се пренасочиха към това, така че имаме организирана такава дейност, и трето, България трябва да настоява за абсолютно адекватни и бързи мерки, на първо място отново приемане, на преподписване на едно споразумение между Европейски съюз и Турция.

Г-н Гърдев, завършихме с поуката, която може да си вземе България. Но как виждате вие ситуацията у нас с политиката? Ето и преди малко стана ясно, че ГЕРБ-СДС са поискали отлагане на лидерската среща с ПП-ДБ. Имаше една заявка, че всеки вторник ще има лидерски срещи, но ето, няма да се състои днес тази лидерска среща. Нямаме все още коалиционно споразумение.

Да, именно защото вие го споменахте: Няма коалиционно споразумение. А то не може да има, защото те са антагонисти, партии, които са създадени едната срещу другата, и другите са заявки, че в края на краищата ще се опитат да правят точно обратното. И затова в тази политическа ситуация аз мисля, че така ще бъде до местните избори, където вече ще има един тест на влиянието на всеки един, и на политиката, която каквото да си говорим, естествено тези послания ще повлияят и върху коалициите, които ще издигнат кандидати за местната власт. Тя не е толкова далече тази контрола, така че след като видим резултатите, ще има по-ясно преценка на състоянието на политическия живот в момента, дали тази коалиция е работеща или не.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Избор на нов български патриарх
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: