Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да обиколиш Европа за сметка на ЕК
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:54 / 24.03.2023Коментари (0)388
©
Когато опознаваш Европа с влак, имаш шанса да излезеш от зоната на комфорта, да се потопиш в ежедневната атмосфера и духа на градове, които не си приличат, получаваш различна перспектива и научаваш важни уроци за комуникацията. Пътуването е лесно и удобно, всеки извлича различни неща от преживяването, но общото е, че винаги излизаш по-вдъхновен. Това разказват двама български младежи, спечелили карта за пътуване из Стария континент в рамките на кампанията на Европейската комисия DiscoverEU.

Те споделиха научените уроци от пътуването и дадоха съвети на настоящите кандидати в инициативата. 

Николай Димитров се е включил в кампанията в края на 2021 г., началото на 2022 г. Той е започнал своето пътуване от Нидерландия след концерт в Германия, където е свирел като част от престижния оркестър "Шлезвиг-Холщайн“. Чрез DiscoverEU младежът е посетил различни градове в Белгия, Франция, Швейцария и Италия. За мен пътуването беше доста зареждащо и вдъхновяващо, обобщи Димитров.

Александър Геков е кандидатствал за кампанията DiscoverEU през зимата на 2018 г. Главно е пътувал около Нидерландия, Германия и Франция, като част от градовете, които е посетил, са Брюксел, Амстердам, Париж и Кьолн. Геков каза, че от DiscoverEU на първо място се е научил да се оправя сам. Друг урок е свързан с комуникацията. Много често в живота няма да може да се ориентираш, ще трябва да питаш хората, да се запознаеш с някого и той да ти помага, добави той.

Ролята на късмета

Николай Димитров се е включил в кампанията DiscoverEU в края на 2021 г., началото на 2022 г. Тогава бях на 20 години и имах късмет, че можех да кандидатствам, разказа Димитров и обясни, че кампанията е била по-особена, тъй като поради коронавируса е била променена възрастовата граница, в която е можело да се кандидатства – била е между 18 и 20 години, а обикновено е само за 18-годишните младежи. 

Димитров добави, че Европейският съюз е решил да направи изключение, за да може тези, които са си изпуснали шанса поради пандемията, да могат да опознаят повече от Европа и да видят повече от културното ѝ наследство.

Своето пътуване Николай Димитров е започнал от Нидерландия след концерт в Германия, където е свирел като част от престижния оркестър "Шлезвиг-Холщайн“. Чрез DiscoverEU младежът е посетил различни градове в Белгия, Франция, Швейцария и Италия.

Александър Геков е кандидатствал за кампанията DiscoverEU през зимата на 2018 г. Квотата беше по-малка от хората, които кандидатстваха, и март месец разбрах, че не ме бяха приели, каза той. Геков добави, че е получил имейл, че е достатъчно близо до класацията и ако някой друг се откаже, може да вземе неговия билет. Май месец получих известие, че има място и за мен, разказа Геков. 

Първоначално Геков е искал да пътува през лятото, но тъй като е разбрал чак май месец, че е одобрен, не е имало време за добро планиране и затова е решил да го направи края на август и септември. Главно е пътувал около Холандия, Германия и Франция, като част от градовете, които е посетил, са Брюксел, Амстердам, Париж и Кьолн. Вече бях дошъл в Холандия като студент и нямаше вариант, в който да направя по-голяма обиколка, затова си правех къси пътувания до близки дестинации, които са около мен, обясни той.

Разходки и непопулярни локации

Правих доста различни неща като да опитам традиционна храна, да видя някои музеи, но за мен по-интересното беше да отида в града без никакъв план, на по-забутани места, не толкова на централните и оживени квартали и локации, сподели Димитров. Той обясни, че по този начин се откъсва от туристическото и успява повече да се потопи в ежедневната атмосфера на града – това, което е далеч от бляскавото, което е по-обикновеното и което всеки ден жителите на града изживяват. Това ми е по-интересно – да видя тази част от духа на града, добави Димитров. 

Геков разказа, че е избирал градове, които никога не е посещавал преди, и ако е имал приятели там, е нощувал при тях. Главно опознавах градовете и много ходих пеша, каза Геков. Той даде пример с 19-ия си рожден ден, когато е решил да посети Париж. Качих се на влака и единствено платих такса, за да си резервирам място, посочи Геков и добави, че през цялата нощ и част от следващия ден е обикалял града. Мисля, че тогава съм извървял около 40 км пеша само от обикаляне, отбеляза той.

Пътуването – излизане от зоната на комфорт и самостоятелност

На първо място, пътуването е полезно с това, че срещаш други култури и излизаш до известна степен от зоната си на комфорт, от своята среда, заяви Димитров. Според него зависи от човека какво ще извлече от цялото преживяване, но когато се срещаш с други хора, виждаш различен начин на живот, различна архитектура, малко или много се вдъхновяваш и се замисляш за твоето място. 

Възможно е, ако търсиш къде да следваш и да учиш, едно такова пътуване да ти отвори очите къде се чувстваш по-комфортно и къде намираш повече допирни точки по отношение на начина на мислене, кухня, атмосфера, смята Димитров. Като основни ползи от пътуването, той посочи вдъхновение и предоставяне на различна перспектива. 

При мен пътуването беше повече с почивна цел - използвах го като добра награда за непрекъснатата работа през цялата година, разказа Димитров. Той уточни, че като музикант му се налага доста да пътува, да изнася концерти на различни места и да се явява на прослушвания. За мен пътуването беше доста зареждащо и вдъхновяващо, обобщи Димитров.

Едно от нещата, което е впечатлило Геков по време на пътуванията му, е колко лесно и удобно е да отидеш на гарата и да пътуваш с влак. Не е нужно дълго да планираш, за да отидеш някъде, смята Геков. По думите му инфраструктурата и влаковете са модерни и се пътува бързо.

От DiscoverEU Геков каза, че на първо място, се е научил да се оправя сам. Особено в контекста на 18-годишни, които може би не са пътували извън България сами, няма родители с тях да им помагат, и съответно всякакви проблеми - с багаж, с билети, административни въпроси, трябва да разгадават сами, допълни той. Друг урок е свързан с комуникацията. Много често няма да може да се ориентираш, ще трябва да питаш хората, да се запознаеш с някого и той да ти помага, добави Геков. Той отбеляза и културния шок, защото, по думите му, всичко е различно от страна до страна.

По-малко багаж и повече смелост

Участниците в DiscoverEU Николай Димитров посъветва да пътуват с минимално количество багаж и да вземат точно толкова, колкото имат нужда. Да си оставят достатъчно време за трансфер между различните влакове, предлага още Димитров. Според него пътуването, колкото и да е приятно, е до известна степен изморително, и младежите ежедневно трябва да отделят време за следобеден сън. Да не правят твърде детайлен и стриктен план, а повече да се оставят на преживяването да ги изненада и по този начин да вземат най-доброто, съветва още Николай Димитров.

Геков посъветва още  младежите да не се страхуват да кандидатстват, както и да не се плашат от пътуванията. Винаги може да има нещо непредвидено, което да затрудни плановете, но впоследствие, когато се разреши този проблем, е доста по-удовлетворяващо, смята той. Също така, ще си разширят мирогледа, ще видят каква е обстановката в другите страни и могат да си направят лични изводи за бъдеще дали искат да се развиват в България или в чужбина, добави Геков.

Kампанията DiscoverEU

DiscoverEU ("Открий Европейския съюз") е инициатива, която дава възможност на 18-годишните български граждани да пътуват безплатно с влак в различни държави в Европа, за да опознаят останалите култури и други свои връстници, съобщиха от Европейската комисия. Те могат да научат за европейското културно наследство и многообразие, да установят контакти с други младежи и да опознаят европейската си идентичност. DiscoverEU дава възможност за личностно развитие. 

Комисията постави началото на DiscoverEU през юни 2018 г. Инициативата беше официално интегрирана в новата програма "Еразъм+" за периода 2021—2027 г.

На 15 март Европейската комисия публикува пролетната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 35 000 младежи ще получат безплатна железопътна карта, за да опознаят Европа. Крайният срок за кандидатстване онлайн чрез Европейския младежки портал е 29 март в 12:00 ч. централноевропейско време. Одобрените кандидати ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване между 15 юни 2023 г. и 30 септември 2024 г., съобщават от БТА. 

Условия за участие

В кампанията може да участват граждани или законно пребиваващи в държава членка на ЕС или от асоциирана към програмата "Еразъм+" държава: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Република Северна Македония, Сърбия и Турция, родени между 1 юли 2004 г. и 30 юни 2005 г. включително. 

Кандидатите участват във викторина с общи въпроси за ЕС и други негови инициативи, насочени към младите, като има и решаващ въпрос. Подборът се извършва по гражданство и/или държава на пребиваване в съответствие с броя на картите за пътуване, отпуснати за всяка държава. Квотите са на база дела на населението ѝ отнесен към това на ЕС. За България е 1,39%. 

От 2018 г. – близо 916 000 кандидати

От 2018 г. насам почти 916 000 души от всички държави членки на ЕС са кандидатствали за 212 700 налични карти за пътуване, посочват от Европейската комисия. Според последните резултати от проведено след пътуванията проучване 72 % от кандидатите са заявили, че за първи път пътуват с влак извън държавата си на пребиваване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: