Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Валутният пазар показва понижаване на еврото и ръст на долара
Автор: Живко Кръстев 13:12 / 25.03.2024Коментари (0)929
©
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл затвърди очакванията, че ще има три понижения на лихвите в САЩ. Бяха променени и прогнозите за инфлацията и за икономиката – инфлацията ще бъде по-ниска, а икономиката ще расте по-слабо. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Решенията на Фед по думите му не са поднесли изненади. "Рисковете от това централните банкери да отложат до безкрай понижаването на лихвите, защото инфлацията се понижава, отпада и това е позитивно за пазарите. Не се говори за сериозна криза, не се говори за връщане на инфлацията.“

Очакванията са лихвите да паднат от 5,5 до 4,75% до края на годината.

Централните банкери дават знак също така, че ще се насочат към краткосрочните облигации, които носят много висока доходност. "Към тях се насочват и много пари от банковата система, но не на самите банки, а на хора и институции, които притежават сериозни средства. Те ги инвестират краткосрочно и получават възможно най-високата доходност в този сегмент на държавните облигации. Това вероятно няма да продължава. Постепенно ще видим коригиране на лихвите надолу, за да се намали дълговото бреме по големия дълг на САЩ“, коментира Цачев.

В резултат на решенията на Федералния резерв през изминалата седмица златото поскъпна до рекордните 2220 долара за тройунция. "Но това беше доста краткосрочна реакция на събитията. Цената много бързо се върна надолу и сега на практика сме на около 2170 долара за тройунция. Виждаме поредния случай, в който пазарът отиграва предварително позитивните си очаквания, защото намаляването на лихвите е добър знак за златото, тъй като то не предлага някаква доходност и винаги губи конкурентоспособност, когато лихвите са високи. В момента има реакция и на валутния пазар, която показва понижаване на еврото и ръст на долара, а покачването на долара по принцип е негативен знак за златото“, допълни той.

Централните банкери в еврозоната ще се стараят да поддържат същата политика на понижение на лихвите, смята Цачев. "Очаквам две или три понижения тази година, с малко закъснение на това, което ще направят в САЩ, като първото понижение трябва да бъде през летните месеци. Икономиките в Европа усещат забавянето повече и това най-добре се вижда в германската индустрия. Вече има и български предприятия, които усещат сериозен спад на приходите си и говорят за намаление на поръчките. Така че със сигурност има нужда да се свали лихвата и да се облекчат условията, в които работят индустриалните предприятия“, заяви експертът.

Според Цачев отбелязаният през изминалата седмица спад на групата от 10 американски борсово търгувани фонда за биткойн на спот пазара не е притеснителен. Динамиката е нормална. "Но това доведе до осъзнаване сред инвеститорите, че този пазар е рисков и както може да се качва силно, така може и да пада. При първия спад именно предпазливите инвеститори предпочетоха да извличат капитали“, обясни той.

Експертът допълни, че потоците тепърва се насочват към този финансов инструмент. "Голямото търсене на ETF-и води до стабилизиране на пазара. Не виждам някакви притеснения, средата е позитивна“, допълни Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: