Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
CNN: Конгресът е поискал от Байдън да обясни защо САЩ трябва да изпраща военна помощ за Украйна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:23 / 11.08.2023Коментари (0)340
©
Поддръжниците на Украйна в Капитолия очакват от президента на САЩ Джо Байдън да изтъкне причините, поради които страната трябва да изпрати повече средства на Украйна в борбата ѝ срещу Русия, тъй като се чуват предупредителни сигнали, относно подкрепата на американската общественост за Киев, пише CNN.

Представители на Белия дом са уверени, че допълнителното финансиране за Украйна в размер на 24 млрд. долара  (45.39 млрд. лева), което президентът е поискал, в крайна сметка ще получи необходимата подкрепа от Конгреса. Представители на администрацията на американския президент са заявили, че нямат намерение да променят посланието си за неотложността на борбата с руската агресия. Но основното притеснение на поддръжниците на Украйна в Конгреса е в каква несигурна позиция могат да се окажат, особено ако обществената подкрепа отслабне, за да се стигне до по-голям спор за финансирането, който може да се разрази преди края на годината.

Някои от най-силните защитници на помощта за Украйна на Капитолия публично и частно са изтъквали пред Белия дом, че трябва да се направи повече, за да се обяснят стратегическите ползи от изпращането на американски пари в чужбина. Сред тях е лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл, който се опита да потуши опасенията в чужбина, че републиканците губят интерес към подкрепата за Украйна.

Дори лидерите на републиканците в Сената се надяват, пише CNN, че Байдън ще направи повече, за да обясни значението на американската помощ.

"Той трябва по-ясно да обясни защо е необходима тази помощ", е заявил източник на американската медия. "Не мисля, че [е] твърде трудно да се обясни, като се знае, че руснаците извършват военни престъпления и че са заплаха за нашите съюзници."

Отслабването на обществената подкрепа може да окаже най-голямо влияние върху контролираната от Републиканската партия Камара на представителите, където през юли 70 републиканци са гласували за поправка, която щеше да спре цялата военна помощ на САЩ за Украйна.

Макар че републиканците и демократите все още имат достатъчно гласове, за да приемат допълнително финансиране, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще реши дали да внесе законопроекта в за обсъждане. Това би могло да му струва политическа загуба на дясното  крило. Всички искания за допълнителни средства може да се наложи да бъдат придружени от силни аргументи за защита срещу разхищение, измама или злоупотреба.

"Американците искат да знаят, че парите им се изразходват добре и ефективно, и искат да им се напомня защо сдържането на Русия не е от полза само за Украйна, но и за нас", е заявил съветник от Републиканската партия, запознат с дискусиите.

Това лято дебатът става все по-горещ, тъй като конфликтът продължава вече 18-и месец без признаци за сериозен пробив. Надпреварата за оръжия, боеприпаси и други тактически предимства засилва натиска върху Запада да помогне на Украйна, но съвпада с разколебаването на американската подкрепа за каузата.

Макар че през последната година и половина повечето американци подкрепят Украйна, последното проучване на CNN показва, че 55% от американците смятат, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране за Украйна. Проучването, публикувано през август, показва широка обществена опозиция сред републиканците - 71% от тях твърдят, че Конгресът не трябва да разрешава ново финансиране.

От своя страна представителите на администрацията на американския президент са изтъкнали, че проучвания, различни от неотдавнашното на CNN, показват, че подкрепата за военните усилия остава до голяма степен висока. Те нямат намерение да променят подхода си и смятат, че досега той е сплотил американския народ.

За "националната сигурност на американския народ" е важно да продължи подкрепата на САЩ за Украйна, заяви Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Байдън.

"Ако някои американци не чувстват това или не го усещат", е коментирал той, "мисля, че е важно да помним, че ако просто седим и оставим (руския президент Владимир) Путин да победи, да превземе Украйна, къде ще спре след това?"

В частен план, Републиканската партия трябва да се опитат да внушат на администрацията, че трябва по-ясно да обяснят на американците, че средствата за Украйна са стратегически изгодни.

Проблемът е, че Байдън не излага аргументите си "по начин, с който обикновените американци могат да се свържат", е заявил друг съветник на републиканците в Конгреса пред CNN.

"Той не говори достатъчно за това как подкрепата за Украйна е необходима, за да се възпре Китай от нахлуване в Тайван, или за това как САЩ разграждат основен противник на САЩ, без дори да излагат на риск живота на американците", е коментирал източникът на американската медия.

Още по темата: общо новини по темата: 56
28.04.2024 »
26.04.2024 »
22.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: