Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българският сред езиците, заплашени от дигитална смърт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:04 / 25.09.2012Коментари (21)1340
© Blagoevgrad24.bg
Българският е един от езиците, които са заплашени от дигитална смърт. Това показва ново изследване на водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии. Проучването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин".

Оказва се, че дигитална смърт грози повечето европейски езици. Изследвани са общо 30, като при 21 езиковите технологии са "недоразвити" или "слабо развити".

Проучването е проведено от над 200 експерти, които са отчели състоянието на наличните технологии за всеки език в четири различни категории: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

В поне една от тези категории 21 от 30-те езика (т. е. 70%) получават най-ниската оценка (т.е. за тях липсват езикови технологии или съществуващите технологии са недоразвити). За българския категорията със слаба оценка е автоматичният превод.

Няколко езика, сред които исландски, латвийски, литовски и малтийски, получават най-ниска оценка и в четирите категории. Състоянието на наличните езикови ресурси и технологии не е оценено като "отлично" за нито един език, ресурсите за английски получават висока оценка, след това се нареждат холандски, френски, немски, италиански и испански език, които са оценени като "средно развити".

Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталански, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като "фрагментарно развити", което означава, че са сред езиците с висок риск от отмиране в дигиталната епоха. Тоест за момента българският език (получил средна оценка в категориите обработка на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси) не е застрашен. Но ситуацията би могла да се промени значително с навлизането на ново поколение технологии, използващи наистина ефективно естествените езици, съобщиха от БАН.

Източник: в. Стандарт







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всички развити и недоразвити стигат до binary code, така че няма страшно :)
+2
 
 
Глупости. Българският е един от първите "второстепенни" езици за който се локализира софтуер и услуги. Гугъл например от години има българска локализация, Гугъл транслейт също поддържа български. Много програми с отворен код имат българска локализация, същото се отнася и за кажи-речи всички по-големи програми.
+3
 
 
Въпреки че статията ви е написана на кирилица, пак не схващате за какво иде реч. А именно, че българския е сравнително труден за автоматична обработка - приложения като google translate и тн..
0
 
 
знаете ли защо умници?? защото, повечето ние млади сме избягали от майка България и тук клавиатурите са на латиница
-1
 
 
ох, умрат да ви подклаждат криворазбрания национализъм с такива измислени скандали... Това, че хората чатят по - бързо на латиница, не означава, че българският език няма да продължи да се използва. Плюс това, замислете се колко хора в света говорят български, статистически е нормално да сме на ниско място...
0
 
 
Искат да кажат наверно, че умеят да пишат с латиница...
+6
 
 
ДА и не мога да разбера, защо пишат на Български с латински букви, когато нито е по-лесно за писане, а още по-малко за четене. Аз лично ужасно много си напрягам зрението и главата докато разбера какво точно искат да напишат!??
-1
 
 
тва няма да стане,докато има хора пишещи на кирилица :)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: