Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българинът Веселин Кузев от Харков: Няма спокойни дни 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:08 / 20.02.2024Коментари (0)1002
© bTV
"Две години след началото на войната красивият украински град Харков изглежда доста ужасно, но все пак животът продължава. Сред всички промени, които бяха направени тук през последните 15 години, има доста разрушения. За съжаление огънят не е спирал. Може би е имало една пауза към септември 2022 г., когато украинската армия успя да освободи Купянск и Волчанск – градовете, от които най-често се обстрелваше Харков с малка артилерия“. Това коментира Веселин Кузев - българин, който живее в тежко поразения украински град.

"След като ги отблъснаха тогава, за месец-два имаше затишие. И след това започнаха масираните удари от самата руска територия. От Белгород – най-близкия град, който е в Русия, се стреля най-често с ракетите C-300, което продължава и до днес. Особено от 29 декември е изключително тежко. Може би последните 10 дни е малко по-спокойно – вчера не е имало обстрел на града. Онзи ден две ракети бяха пуснати от Белгород към Харков и паднаха до Околовръстния път“, посочи Кузев пред bTV.

По думите му повечето хора вече не слизат в бомбоубежища. Нямаме време, тъй като ракетите, които летят от Белгород към Харков, го правят за 40 секунди. За това време ние не можем да си обуем обувките и да излезем от апартамента. В по-честите случаи първо падат първите ракети в града, а след това включват тревогите. Разстоянието от Белгород до Харков е 70 км, ракетите летят изключително ниско и ПВО отбраната не може да ги прихване. Затова градът тук е под такъв постоянен обстрел и има постоянни разрушения и жертви“, коментира Веселин Кузев.

"Това, което правя е да взема малкото дете и да отидем в банята. Правим го чисто психологически заради правилото за две стени. При ракети C-300 две стени не спасяват, но чакаме времето, в което ни обстрелват, да премине и след това отиваме да заспим“, обясни още той.

"Животът е сложен, няма спокойни дни – особено нощно време, от 22:00 часа до 6:30 – 7:00, живееш доста неприятно. Институциите работят, но когато има въздушна тревога, нищо не работи в града – всички магазини, банки, държавни институции. Училищата не работят, и то не защото половината са разрушени, а защото не са безопасно място. Само тази нощ в Харков имаше три въздушни тревоги, което не се смята и за толкова много“, разказа Кузев.

Той пристига в България четири дни след началото на войната след множество перипетии, но през май 2022 г. българинът се връща отново в Украйна.

"Тук представлявам интересите на българска компания, която продължава да работи. Нямаше как да я затворим и да оставим служителите ѝ на улицата“, сподели Кузев.

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: