Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белият Дом: Вземането на Соледар и Бахмут няма да даде стратегическо предимство на Русия
Автор: Иван Христов 08:18 / 13.01.2023Коментари (0)399
©
Вашингтонската администрация смята, че завладяването на Соледар и Бахмут от Русия няма да има стратегическо значение. Това заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, на редовен брифинг, предава ТАСС.

"Не можем да потвърдим съобщенията, че той е паднал – отговори той на въпрос дали Вашингтон е готов да признае, че руската страна е поела контрола върху Соледар – Виждах руски изявления по този въпрос. Украинците казват, че всичко е различно. Ние не поддържаме присъствие на място, така че не мога да потвърдя това." Кърби нарече Соледар "малко селце в Донбас“. "Вярваме, че руснаците се интересуват от него по две причини. Първо, защото смятат контрола над него за важен от гледна точка на възможността да превземат и след това да задържат Бахмут. Освен това има солни мини. Така че ние вярваме, че има и икономически интерес <...>“, посочи говорителят на Белия дом.

"Не знаем как ще се развиват нещата по-нататък. Така че няма да прогнозирам провал или успех в този случай“, отбеляза Кърби. "Но дори ако Русия превземе Бахмут и Соледар, това няма да има стратегическо въздействие върху самата война“, уверен е той.

В сряда вечерта основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин заяви, че Соледар, за който се водят боеве през последните дни, е бил овладян от негови бойци. По-късно официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи, че руските войски са блокирали Соледар от север и юг и в града се водят боеве. Украинците изпращат подкрепления в района и отричат да са загубили контрола над Соледар.

Едновременно с това в района на Бахмут се водят ожесточени битки. По-рано изпълняващият длъжността ръководител на т.нар. ДНР Денис Пушилин съобщи, че руските сили систематично работят за прекъсване на снабдителните линии на украинската групировка в района и държането й в клещи. Според него, овладяването на този град ще позволи да се премине към атака на северната част на Донецка област.

Още по темата: общо новини по темата: 3421
29.04.2024 »
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/571 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: