Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Associated Press: Българите празнуват Богоявление с традиционен ритуал
Автор: Иван Христов 12:47 / 06.01.2023Коментари (0)228
©
Хиляди млади мъже се гмуркат в реки и езера из цяла България, за да извадят разпятия, в стар ритуал за отбелязване на празника Богоявление, пише Associated Press, като обяснява, че по традиция разпятието се хвърля във водите на езеро или река и се вярва, че този, който го извади, ще бъде освободен от злите духове и ще бъде здрав през цялата година.

След като кръстът бъде изваден, свещеникът поръсва вярващите с вода с китка босилек.

С водосвет започна в петък в София честването на Богоявление. Висши духовници на Българската православна църква отслужиха молитви за благоденствието на народа и осветиха цвета на представителните армейски части по традиция, изоставена през 1946 г., но възстановена след падането на комунизма през 1992 г.

В малкия планински град Калофер в Централна България хората се придържат към вековен уникален ритуал. Десетки мъже, облечени в традиционни бели бродирани ризи, газят в река Тунджа, за да извият бавно "мъжко хоро“.

Водени от кмета на града и вдъхновени от тъпани и гайди, мъжете танцуват близо половин час, хванати за раменете и газейки скалистото корито до кръста в студената вода.

Въпреки необичайното пролетно време, което помрачи тръпката от танците сред ледени късове в реката, мъжете не пропуснаха обичайните приготовления, които започват още предишната вечер, когато се загряват в градската механа с местно червено вино.

Богоявление бележи края на 12-те коледни дни, но не всички православни християнски църкви го празнуват на един и същи ден.

Докато православните християнски църкви в Гърция, България и Румъния празнуват празника на 6 януари, православните църкви в Русия, Украйна и Сърбия следват Юлианския календар, според който Богоявление се чества на 19 януари, тъй като тяхната Коледа се пада на януари. 7.

Някои западни християнски църкви празнуват религиозния празник Богоявление като Ден на тримата царе, който отбелязва посещението на влъхвите или трима мъдреци при Младенеца и закрива коледния сезон.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: