Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антибългарски мозъчен тръст: Българите са бивши македонци, държавата им е изкуствено създадена от Русия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:12 / 24.03.2021Коментари (0)679
© ЕПА/БГНЕС
Докато България не прави ни най-малко усилие да обясни ветото си срещу членството на Северна Македония в ЕС, лобистите на Скопие сътворяват чудеса. Словенски мозъчен тръст, който нарече България “грозното лице на ЕС", твърди, че българите са бивши богомили, македонци и турци, насилствено българизирани след Санстефанския мирен договор, предава "Еuractiv".

“Блокирайки интеграционния процес на Северна Македония, България блокира интеграционния процес на всички страни от Западните Балкани в ЕС. Конкретен повод за безпокойство е информацията, че България планира да приложи подобна блокада по отношение на сръбския път към ЕС. Поради горното България е “грозното лице" на ЕС", пише словенският “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" IFIMES на сайта си.

Ето какво пише въпросният мозъчен тръст:

“Още от самото си създаване България е изправена пред криза на идентичността. Независимата България е създадена въз основа на споразумението между Руската империя и Османската империя, т.е. Санстефанския договор от 1878 г. Тогавашната територия на България е била обитавана предимно от богомилско, македонско и турско население, което по-късно под силния натиск на новосъздадената държава беше насилствено “побългарено". Фактът, че Русия създаде България, създаде неразривна връзка с Москва – като противовес на херцогството и впоследствие Кралство Сърбия, което имаше близки отношения с Австро-Унгарската монархия."

И още:

“Българизацията" на населението продължава и до днес. България се опитва да прикрие този факт и оказва силен натиск на етнически македонци в България да се декларират като българи, въпреки че според оценките броят на етническите македонци, пребиваващи в България, са поне 10% от общото население."

По информация на наши дипломати, IFIMES е словенска НПО, финансирана от Белград и от някои словенски общини (общините възлагат и впоследствие заплащат за изготвянето на анализи), отстояваща външнополитическите позиции на Сърбия в Западните Балкани. В последно време, IFIMES оповести редица статии, съдържащи дезинформация и даже цинизми по отношение на позицията, която България зае по темата за Северна Македония.

Тяхна статия относно българската позиция по РСМ бе безкритично препечатана в холандско дипломатическо издание, а в края на 2020 г. друга тяхна статия е била разпространена сред делегациите на страните-участнички в ОССЕ.

В изпълнение на поставените му задачи, организацията досега е публикувала статии с анти-албанска, анти-хърватска и анти-черногорска (при управлението на Джуканович) насоченост. Съответно, материалите дават израз на най-висока оценка за Александър Вучич и Зоран Заев.

Двамата директори на IFIMES Зияд Бечирович и Аляф Бахтияр са понастоящем назначени за съветници на правителството на Зоран Заев, както и са провели няколко лични срещи с Александър Вучич в периода от 12 февруари 2020 г. насам.

В борда на НПО-то участват Будимир Лончар, който е бивш югославски външен министър между 1987 и 1991 г., както и Зоран Живкович, бивш вътрешен министър (2000 – 2003 г.) и премиер на Сърбия от 2003 до 2004 г..

Основните тези на IFIMES в статиите срещу България са, че Зоран Заев е фактор на положителни реформи, поставен в риск заради националистическата политика на София

Властите в София са обвинявани, че заели сегашната си позиция срещу Република Северна Македония заради предстоящите избори, както и за да разсеят населението си от състоянието на държавата.

Неправителствената организация обявява, че България продължава “фашистката си политика" от Втората световна война; че не съществува българска идентичност, а тя е изкуствено създадена от Русия чрез “българизация“ на местното македонско и турско население, че тази “българизация“ продължава и до днес.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: