Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
15 убити и 30 ранени след престрелките в Куманово
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:46 / 10.05.2015Коментари (0)253
©
Петима полицаи бяха убити, а 30 са ранени след продължилата до късно през нощта в събота престрелка в македонския град Куманово. Полицията проведе операция по неутрализиране на терористична група, която започна в 5 часа сутринта местно време в кумановския квартал "Диво селище". Според властите въоръжена група е проникнала на македонска територия от Косово с намерение да атакува държавни институции и да извърши атентати.

Македонските медии съобщават, че при продължилите през целия ден сражения са загинали и десетина терористи, като един се е самоубил. Македонското министерство на вътрешните работи съобщи, че терористите са въоръжени с автомати, гранатомети и снайпери и са започнали стрелба срещу полицията.

Инцидентът идва, след като на 21 април въоръжена група, която се представи тогава като структура на Армията за освобождение на Косово, превзе полицейски участък в македонското село Гошинце и в продължение на няколко часа държа намиращите се там полицаи в плен.

Полицията в Куманово е издала разпореждане гражданите да не напускат домовете си, част от жителите на квартал "Диво селище" бяха евакуирани.

По-рано заместник-министърът на вътрешните работи Иво Котевски определи случилото се в Куманово като терористичен акт. Той обясни, че полицейската акция е била планирана, като е имало специален щаб, който я е ръководел. По думите му спецчастите са се натъкнали на "яростна съпротива от терористите, които ги нападнаха с автомати, бомби и снайпери", а на атаката е отговорено "изключително внимателно и адекватно".

"Информацията, до която стигнахме, показва, че групата е влязла в Македония от една съседна държава и чрез свои поддръжници се е установила, подготвяйки се за бъдещи терористични нападения", заяви Котевски, без да уточни коя е съседната държава, цитиран от агенция "Макфакс".

Зам.-министърът допълни, че става дума за група от около 80-ина души, които са се установили в няколко къщи в кумановската махала "Дива населба". По думите му групата е планирала да извърши терористични атаки срещу казарма, сграда на полицията и съд.

Междувременно "Макфакс" съобщи, че Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението над полицаите. Сепаратистката организация, известна като Македонската АОК през 2001 г. се бореше за отцепване на северозападната част на страната и присъединяване към Косово.

В продължаващата борба за свобода и национално достойнство, силите за освобождение на народната армия в ранните часове на 9 май 2015 г. нападнаха македонската полиция, която с дни извършва терор срещу цивилното население, се казва в съобщение на АНО.

В града има горящи къщи, а полицията евакуира част от жителите му. С помощта на униформените от най-критичната зона са изведени 50 души, съобщи кметът на Куманово Зоран Дамяновски, цитиран от македонската секция на "Дойче веле".

"Ужасно, ужасно е. Цялата ми къща е унищожена, врати, прозорци, всичко. Избягахме и оставихме отключено", споделя жителка на Куманово.

На извънредно заседание правителството в Скопие обяви неделя и понеделник за дни на национален траур в памет на убитите при инцидента в Куманово.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония изразява дълбоко разочарование и остро осъжда начина на информиране от страна на проправителствените медии в моменти, когато страната се намира в изключително тежко състояние. Това гласи декларация на партията по повод на драматичните събития в Куманово, които властта се опитва да представи като терористична акция на албански екстремисти.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев апелира към македонския премиер Никола Груевски да излезе пред нацията и да каже "кой дестабилизира страната". Той призова гражданите да не се поддават на умопомрачителните сценарии на властите.

Сръбският в. "Блиц" съобщи, че бронирани коли на сръбските части за борба с тероризма са се отправили към Южна Сърбия и границата с Македония. Албания и Косово осъдиха насилието в съседна Македония, определяйки го като опит за насилие.

Същевременно в цяла Македония продължават протестите срещу правителството на Никола Груевски, обвинявано от опозицията в корупция и незаконно подслушване. В последните няколко дни се проведоха многохилядни демонстрации в столицата Скопие, Прилеп, Битоля и други големи градове с искане за оставка на правителството и предсрочни избори.

Президентът Георге Иванов, който е на работно посещение в Москва, обяви, че прекъсва визитата си и се връща в страната, за да свика Съвета по сигурността.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Масови протести срещу цените на горивата
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: