Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Звезда се превърна в диамант
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 18.06.2023Коментари (0)289
©
Учените са открили звезда, която е в процес на кристализация в небесен диамант.

Звездата е бяло джудже - изсъхналата обвивка на слънцеподобна звезда, която е изгорила по-голямата част от горивото си, преди да се срине. За звездите с ядра, изградени предимно от метален кислород и въглерод, процесът на охлаждане, който следва колапса на бялото джудже, в крайна сметка ще доведе до кристализирането на звездата в гигантски диамант. 

Този процес обаче е толкова бавен, че изследователите не смятат, че някоя звезда във Вселената действително се е превърнала в огромно блестящо кълбо; учените смятат, че такъв преход би отнел един квадрилион години, а Вселената е само на 13.6 милиарда години (квадрилион е хиляда трилиона, а трилион е хиляда милиарда).

Сега обаче изследователите са на мнение, че са открили звезда, която се намира в ранните етапи на този преход. Звездата, наречена HD 190412 C, се намира на около 104 светлинни години от нас в четиризвездна система, наречена HD 190412. Изследователите са изчислили температурата на звездата - около 6300 градуса по Целзий, което я поставя в диапазона на кристализиращо бяло джудже.

Тъй като в системата има и други звезди, които все още не са се разпаднали до състояние на бяло джудже, изследователите успяха да използват състава на тези все още горящи звезди, за да определят колко метал има в ядрото на бялото джудже. Те също така изчислиха възрастта на звездата на около 4.2 милиарда години.

От ключово значение за изчисленията е и точното разстояние на звездната система от Земята, тъй като то влияе върху яркостта на светлината, идваща от намаляващото бяло джудже. Изследователите са използвали данни от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция, която има за цел да направи триизмерна карта на един милиард звезди в Млечния път.

С помощта на тази информация екипът моделира охлаждането на бялото джудже с течение на времето, потвърждавайки първия случай на кристализиращо бяло джудже с известна възраст. Тъй като има и други системи, подобни на HD 190412, включително звездната система, в която се намира ярката звезда Сириус, изследователите съобщават, че в космическото пространство може да има и други кристализиращи бели джуджета.

Откритията са публикувани на 5 юни в базата данни за предпечат arXiv и са приети за публикуване в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: