Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли какви са приликите и разликите между луканката и суджука?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:25 / 10.04.2023Коментари (0)331
©
Луканката е традиционно мезе за питието на празничната трапеза или просто за похапване. Суджукът също е познат като традиционен за българската национална кухня. Луканката представлява плосък, сурово сушен пресован месен продукт, с червено-кафяв цвят, равномерно покрит с бяла благородна плесен отвън, много характерна за българската традиционна кухня. Във вътрешността има мозаечна структура, образувана от отделни малки късчета сланина и месо.

Традиционно, луканката се приготвя от смес - свинско и говеждо месо и  подправки (черен пипер, кимион, сол), които се натъпкват в говежди черва. При производството на промишлена основа се използват и изкуствени колбасни обвивки. Сушенето и зреенето на луканката отнема от 20 до не повече от 30 дни, при строго контролирани температура, влажност и скорост на въздуха. В процеса на сушене, луканката се пресова от 2 до 5 пъти, като първото пресоване се извършва между 6-ия и 8-ия ден и продължава между 12 и 24 часа. Целта на многократното пресоване е добиване на характерната сплескана форма.

Суджукът е сурово-сушен месен продукт и също е традиционен за българската национална кухня. Приготвя се от кълцано месо от едри преживни животни или смес със свинско полутлъсто месо, животинска мазнина, кимион, захар, сол, черен пипер.Омесените продукти се пълнят в естествени черва, които се завързват с връв, като двата края са свързани. Традиционно на суджука се придава форма на подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. 

Големи ли са разликите между тези две вкусни сухи мезета или приликите са повече? Коя е най-важната разлика между луканка и суджук? И двете мезета са сурово-сушени от месо на преживни животни или свинско, сланина и подправки, които се пълнят в телешки или свински черва. 

Традиционните подправки и за луканката, и за суджука, които се добавят към месото, за да се получат ароматът и вкусът на готовите сушени продукти, са кимион, черен пипер и сол, а някой рецепти съдържат и по-редки подправки, характерни за дадена област. Друга основна прилика между суджука и луканката е, че се нуждаят от 20-30 дни за сушене, за което подходящите условия – температура и влажност на въздуха – са от съществена важност. При сушенето на продукта той се притиска, смачква няколко пъти в точно определени дни, за да добие своя плосък вид.

Съществуват редица различни рецепти за приготвяне на луканката, като сред най-известните са: 

- Панагюрската е характерна с това, че съдържа повече телешко, отколкото свинско месо – състав, нехарактерен за другите рецепти. Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са окичени с пръти с увиснали луканки. Направата на луканка в града се предава от поколение на поколение вече много години. Днес всяко семейство знае как да приготви вкусната луканка от своите бащи и деди. Тя е най-хубавата и най-вкусната за семейството, защото се прави по изпитана от рода рецепта. За всеки човек неговата рецепта си е най-добра, отговаря на вкуса на рода и семейството и най-важното направата й се предава от поколение на поколение.

Какъв е състава на мезето - крехко телешко и свинско месо, сланина, черен пипер, кимион, сол и захар. Месото се нарязва на малки парчета, разбърква се със смления черен пипер и кимион, солта и захарта, след което смила месото, измесва каймата и се пълни в черва дълги около 40-50 сантиметра. Луканката се суши на сухо, студено и проветриво място, като първата седмица луканките се улягат.

- Смядовска луканка, която е сред първите, приготвяни у нас. Отличава се с вкуса си, дължащ се на съдържащите се в нея чесън и кардамон, които се използват само при тази рецепта и са подправки, нехарактерни по принцип за луканката.

- Карловската се приготвя по рецепта, защитена в българското патентно ведомство, с което се отличава от останалите луканки у нас. Перфектната карловска луканка се приготвя с чубрица, черен пипер и кимион - на вкус.

По различни рецепти, подобно на луканката, се приготвя и суджукът в различните краища на страната:

- Чипровски суджук е характерен с това, че телешко е повече от свинско месо, като и двете да са "шарени“ с малко тлъстинка, сол, захар, черен пипер и две пълни шепи чубрица, както и мащерка.

След като напълните каймата в червата, през ден-два готовите суджуци трябва да се мачкат с точилка или бирено шише. Сушат се на проветриво място, като се внимава за мъгла и влага.

- Разложки суджук, който се отличава с рецептата си, съдържаща само свинско месо, подправено с интересни и не толкова типични подправки – сминдух, чубрица.

- Горнооряховският суджук е единственият роден суджук с патент в рамките на Европейския съюз. Рецептата за този суджук се различава по съдържанието само на говеждо месо, както и по забраната за употреба на консерванти от изкуствен произход и на оцветители.

Има ли разлика между луканка и суджук?

Основната визуална разлика между тези два традиционни сурово сушени колбаса е формата. При луканката те е права (или леко извита), докато при суджука е във формата на подкова. Другите характерни разлики са свързани основно с вида на месото и подправките, които се влагат при производството, както и вида на естествените обвивки за пълнене, и по–конкретно: 

При луканките се използват телешки черва за обвивка, което обуславя и по-големия им диаметър, а при суджуците най-често се използват свински черва.

При луканките обикновено доминира свинското месо, а при суджуците – телешкото. Това прави луканките по-сочни и мазни. Най-често в луканките се влагат по-голямо количество и видове подправки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: