Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли как мирише Луната?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 20.04.2023Коментари (0)251
©
Чудили ли сте се някога как мирише Луната?

В статия за списание Nature френският "скулптор на аромати" и пенсиониран научен консултант Майкъл Мойсеев казва, че последното му творение е вдъхновено от описанието на лунната повърхност от един от първите хора, стъпили на Луната преди повече от половин век.

 

"Базирах произведената от мен миризма - като тази на отработен пушек - на описанието на Бъз Олдрин за това какво е усетил, когато е свалил шлема си в лунния модул на Луната през 1969 г.", пише Мойсеев.

Консултантът работи върху аромата за музея "Космически град" в Тулуза, Франция, който е близо до мястото, където живее и твори.

В книгата си от 2009 г. "Великолепно опустошение" Бъз Олдрин, който е вторият човек, стъпил на лунната повърхност, си спомня, че когато той и неговият колега астронавт пионер Нийл Армстронг се върнали в спускаемия си апарат и разбрали, че са покрити с лунен прах, ги посрещнала "остра метална миризма, нещо като пушек или миризмата във въздуха след избухване на петарда".

В интервю за Space.com от 2015 г. Олдрин разяснява описанието си на лунния аромат, като го описва като мирис "на изгорели дървени въглища или подобен на пепелта, която е в камина, особено, ако я поръсите с малко вода".

 

Олдрин не е единственият астронавт от "Аполо", който коментира миризмата на лунния реголит, наподобяваща пушек, пише hicomm.bg.

"Всичко, което мога да кажа, е, че мигновеното впечатление на всички беше, че миризмата е на отработен пушек, а не че е "метална" или "остра", казва пред Space.com Харисън "Джак" Шмит, астронавт от "Аполо 17", който участва в една от последните мисии до Луната през 1972 г. "Миризмата на отработен пушек вероятно се е запечатала много повече в спомените ни, отколкото други подобни миризми."

 

Освен ако технологиите за космически полети не станат бързо по-евтини и по-достъпни през следващите няколко десетилетия, повечето от нас няма да имат шанса някога сами да усетят миризмата на Луната. Но за щастие може да имаме възможност да усетим миризма на имитация в Тулуза, Франция, или където и да е другаде, където изкусни "скулптори на аромати" симулират аромата на лунния прах.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: