Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Жените и мъжете с активен начин на живот имат 24 и 15% по-малък шанс за преждевременна смърт в сравнение с тези, които водят заседнал живот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:07 / 26.02.2024Коментари (0)1174
©
В общия случай жените тренират, за да отслабнат да стегнат фигурата си, а мъжете - за да трупат мускули. Това какви тренировки ще правим и колко често зависи както от нуждите на тялото ни, така и от личните предпочитания. Но, оказва се, полът играе важна роля в резултатите от тях - не толкова видимите, а невидимите, свързани със здравословното ни състояние.

Според изследване, проведено в Smidt Heart Institute в Калифорния с участието на 400 000 души, жените трябва да правят наполовина по-малко упражнения от мъжете, за да извлекат същите ползи за сърдечно-съдовата система. Докато мъжете трябва да изпълнят 300 минути - или пет часа - умерени тренировки, за да получат максимум ползи, нежният пол може да постигне същото само за 140 минути, или 2,5 часа.

Същото се отнася и за енергичните аеробни упражнения като спининг или аеробика. Жените се нуждаят от само 57 в сравнение със 100 минути за мъжете, за да постигнат същите 19% намален риск от преждевременна смърт.

Като цяло жените и мъжете с активен начин на живот имат съответно 24 и 15% по-малък шанс за преждевременна смърт в сравнение с тези, които водят заседнал живот. Вероятността тези жени да получат инсулт или инфаркт е цели 36% по-малка, докато при мъжете - само 14%.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на различия в анатомията и физиологията при двата пола, като жените трябва да полагат повече усилия, за да изпълняват същите упражнения като мъжете. Те имат увеличен белодробен капацитет, по-големи сърца и по-голям дял бързо съкращаващи се мускулни влакна. И всичко това води до повече сила и издръжливост, отколкото при жените, пояснява Daily Mail.

Така учените са категорични, че жените могат по-лесно да постигнат наистина завидни ползи от редовните тренировки - било то дори няколко пъти в седмицата по 20-30 минути или общо два часа и 20 минути умерена физическа активност.

А мъжете ще трябва да се потрудят двойно повече, за да помогнат на здравето си по същия начин. И това трябва да е една добра мотивация както за нежния пол, така и за силния, който трябва да се поизпоти малко повече с тренировки, за да живее по-дълго, пише lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: