Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо ставаме сънливи, след като хапнем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:22 / 15.03.2024Коментари (0)860
©
Чували ли сте израза "хранителна кома“? А знаете ли, че тя може да е признак на заболяване?

Желанието за сън след хранене, не винаги е симптом за някаква болест. Но е пряко свързано с количеството и качеството изядена храна. Нарича се още постпрандиална сънливост.

Има няколко фактора, които могат да допринесат за желанието да поспим, след като хапнем, доказват специалисти:

Прием на храни с високо съдържание на въглехидрати или мазнини;

Прием на много калории;

Времето на хранене;

Специфични хранителни вещества като триптофан, мелатонин и други фитонутриенти.

Защо триптофанът е опасен?

Триптофанът е аминокиселина, която може да причини лека сънливост след хранене. Тялото преобразува триптофана в серотонин и след това в мелатонин, което може да причини силна умора.

Сред храните с високо съдържание на триптофан са пилешко, яйчен белтък, риба, мляко, слънчогледови семки, фъстъци, тиквени семки, сусамови семена, соя и пуешко месо.

Мелатонинът е хормонът на съня. Произвежда се активно, когато тялото е в покой и на тъмно. Това кара мозъка да бъде сънлив сънливост.

Храните с високо съдържание на мелатонин са ечемик, царевица, пшеница, боровинки, краставици, яйца, гъби, овесени ядки, шамфъстък, ориз, сьомга, ягоди и череши.

Въглехидрати

Изследванията показват, че богатите на въглехидрати храни също могат да причинят сънливост. По-специално, храни с висок гликемичен индекс - мярка за това колко определени въглехидрати повишават кръвната ви захар - е по-вероятно да ви накарат да се взирате с копнеж към дивана след обяд. Храните с висок гликемичен индекс включват печени изделия (бял или пшеничен хляб), зърнени храни (корнфлейкс и овесени ядки), захар, диня, картофи и бял ориз.

Мазнини

Наситените мазнини и трансмазнините могат да увеличат умората след хранене. За да избегнете това, достатъчно е да сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на нездравословни мазнини и това включва печени продукти, говеждо, масло, сирене, птиче месо, сладолед, агнешко, свинско, палмово масло, пълномаслени млечни продукти и пържени храни.

Защо и как да слушаме тялото си?

Следобедната сънливост често се свързва с постепенното натрупване на аденозин в мозъка. То достига своя пик точно преди лягане, като нивата му са по-високи следобед в сравнение със сутрешните часове. Колкото по-дълго човек е буден, толкова повече аденозин се натрупва, което увеличава желанието за сън. Циркадният ритъм функционира като часовник. Той контролира периодите на активност и сън. 

Други възможни причини за сънливост след хранене:

- диабет,

- хипогликемия,

- анемия,

- проблеми с щитовидната жлеза,

- ниско кръвно налягане

- лека дехидратация

- Как да облекчите сънливостта след хранене?

Може да не успеете напълно да преодолеете сънливостта си, но поне опитайте следното:

- Яжте балансирано;

- Спете повече през нощта;

- Стойте повече на дневна светлина;

- Правете упражнения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: