Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо никой не иска наследството на папа Бенедикт XVI?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 21.06.2023Коментари (0)218
©
Братовчедите на папа Бенедикт XVI ще наследят парите от неговото наследство, според изпълнителя на последната му воля и завещание. Никой от тези роднини обаче не желае да се възползва от това право. Какви са причините за това? Един от неговите братовчеди вече отказа да приеме наследството, а другите четирима все още не са отговорили. Една от възможните причини за отказа е, че приемайки, наследникът поема всякакви правни искове срещу починалия, съгласно законите за имотите в Германия, където живеят всички негови братовчеди. А при Бенедикт XVI такива не липсват.

Йозеф Рацингер, както беше известен преди да приеме папското си име, е обвиняем в един от най-разследваните случаи на сексуално насилие от духовници в страната.

"Не очаквахме това наследство и животът ни е добре без него“, каза Мартина Холцингер, дъщеря на 88-годишен братовчед на Ратцингер, който отказа правото си за наследство.

Когато папата почина на 95 години на 31 декември 2022 г., неговият дългогодишен помощник, архиепископ Георг Генсвайн, влезе в ролята на изпълнител на завещанието.

"Великолепният Джордж“, както беше известен двойникът на Клуни сред ватиканските журналисти, се свърза с няколкото първи братовчеди, които все още са живи. 

Проблемите на папа Бенедикт започват през 1980 г., когато той е архиепископ на Мюнхен, а свещеникът Петер Хюлерман е преместен в столицата на провинция Бавария от Есен, където е обвинен в осем случая на малтретиране на деца. През 1986 г. получава 18-месечна условна присъда от местен съд за сексуално насилие над 11 момчета.

След това свещеникът е изпратен в Гархинг ан дер Алц, близо до австрийската граница, но случаите на насилие над деца продължават. През 2008 г. той отново е преместен в Бад Тьолц, град, намиращ се на юг от Мюнхен. През 2010 г. той е суспендиран като свещеник и окончателно лишен от сан през 2022 г.

Бившият папа отричаше да знае за Хюлерман до януари 2022 г., когато доклад за сексуално насилие в мюнхенската архиепископия показа, че той е присъствал на среща през 1980 г. свързана с трансфера на Хюлерман и го е одобрил.

Докладът, поръчан от самата архиепископия, го обвинява, че вероятно е излъгал разследващите. Те заключиха, че Рацингер не е предприел действия в четири отделни случая на злоупотреба. Дни по-късно неговият личен секретар Гансуайн каза, че Ратцингер вече си спомня, че е присъствал на срещата на Хюлерман и се оправда с "пропуск при редактирането на изявлението“.

Два месеца след смъртта му Баварското радио съобщи, че "случаят Хюлерман“ е последвал Рацингер и в Рим, където той става влиятелен съветник на папа Йоан Павел II през 1982 г.

Писмо от 1986 г., което той пише, дава разрешение на Ватикана на своенравния свещеник да отслужва литургия с гроздов сок, а не с вино, защото е алкохолик.

На фона на тези разкрития свещеникът Андреас Пер, който сега е на 39 години, твърди, че е бил сексуално малтретиран от Хюлерман през 90-те години в Гархинг ан дер Алц.

Тъй като обвиненията са изтекли по давност, Пер завежда граждански иск за 50 000 евро обезщетение от наследниците и още 300 000 евро от Мюнхенската архиепископия.

Какво все пак включва наследството?

Цялата тази сага нямаше да е се случва, ако Бенедикт не се беше оттеглил през 2013 г., първият, подал оставка от шест века. Обикновено папа, който умира в длъжност, оставя всичко на Светия престол, централното правителство на Римокатолическата църква.

"Папа Рацингер“, както го наричаха италианците, печелеше хонорари от многото книги, които написа, и заплати от университети, в които беше професор по теология. Той също имаше стабилни доходи като архиепископ на Мюнхен.

В първоначалното си писмо до братовчедите на Ратцингер Гансуайн не разкрива нито колко пари са в завещанието, нито колко братовчеди са все още живи, за да си ги поделят. Той също така пояснява, че хонорари за книги, както и лични вещи не са част от него.

Разговаряйки с журналисти през март, той разкри, че има петима братовчеди и че сред тях те ще наследят "това, което все още може да има в банковата сметка“.

Мюнхенската архиепископия допълнително усложни въпроса, като заяви, че е готова да плати "компенсация за страданието на ищеца и да намери подходящо решение за всички искове за щети, които надхвърлят това“.

"Това е като по филмите“, каза озадачен Холцингер, първият роднина на Ратцингер, който се появи, за делото за наследството.

"Аз самият работя в училище, така че децата са много важни за мен. Наистина се интересувам тези неща да бъдат изяснени и всички ищци да получат обезщетенията си.“, добавя още той.

Предстои да стане ясен изходът на делото и дали след него някой все пак ще поиска наследството на Бенедикт XVI, пише bTV.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: