Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Започва първият по рода си “Блус и Джаз" фестивал Благоевград 2015
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:07 / 24.03.2015Коментари (0)254
©
Благоевград за първа година събира на една сцена блус и джаз величия в първия по рода си "Блус и Джаз" фестивал- Благоевград 2015г. Той ще се проведе на 27 и 28 март в Благоевград.

На официална пресконференция бе представена програма на първия по рода си фестивал, който обединява двата стила. Специален гост бе един от участниците и много обичан български изпълнител - Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката. Представянето на програмата и изпълнителите направиха дир. Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова и диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев.

Директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова бе категорична, че фестивалът не е заместител или алтернатива на предишното издание на "Джаз" фестивала. "Блус и Джаз" фестивалът е със съвършено нов формат и няма аналог в България. Благоевград е първият град, който организира такъв формат", каза Христина Шопова.

"Изключително съм щастлив, че вече и в България вече има "Блус и Джаз" фестивал. Обиколихме цяла Европа и свирихме на няколко такива фестивала и можете да си представите колко щастлив бях, когато ми се обадиха от Благоевград, че някой обръща внимание на нашето скромно блус общество", откровено призна Васко Кръпката и допълни, че за него е голяма гордост, че има възможност да участва.

Първата вечер от "Блус и Джаз фестивал "- Благоевград 2015 е посветена на почитателите на музиката, възникнала на основата на спиричуълите и афроамериканската народна музика на негрите, живеещи предимно в Дълбокия юг- блуса. На 27 март, на последния етаж на МОЛ "ЛАРГО" от 20.00 часа на една сцена ще излязат финландецът Ееро Турка и Драган Милев- Дари, най- свежата българска блус формация "Delta Roosters" и Васко Кръпката, заедно с Подуене блус бенд.

Неотразимата Стефка Оникян и нейните студенти ще открият втората фестивална вечер, посветена на възникналия в първата половина на 20 век, в южните части на САЩ джаз, който съчетава африкански и европейски музикални традиции. Фестивалната вечер ще се проведе в Драматичен театър "Никола Вапцаров" от 19.30 часа. На сцената ще излязат Васил Петров и Лъчезар Кацарски и Биг Бенд- Благоевград с репертоар на великия Франк Синатра, тъй като 2015г. е посветена на 100- годишнината от рождението на изпълнителя.

Диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев убедено заяви, че фестивалът ще се превърне в традиция и ще има своя уникалност и специфика. "Блусът е сериозна музика и трябва да го има, а малко от вас знаят, че Биг Бенд-а, за да го има, задължително минава през блуса", каза още Борис Янев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: