Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За какво да следим при избора на генератори за ток
Автор: Екип на Blagoevgrad24.bg 11:00 / 17.10.2021Коментари (0)374
©
Електричеството е толкова здраво вградено в живота ни, че го използваме, практически не го забелязваме. Степента на нашата зависимост от него става забележима едва когато вече не е налична. И тогава се оказва, че без него не може да се живее комфортно. В градовете прекъсванията на електрозахранването са редки и краткотрайни, но извън града понякога не става без генератори за ток. Той е необходим за много дейности:               

За строителни работи на обекти без електричество, например, закупуването на генератор за ток ще е много по-изгодно от закупуването на комплект инструменти за батерии.

Също така, ако разполагате с генератори за то, това може много да помогне при ремонта на автомобил, ако няма електричество в гаража.

Един електрически генератор ще осигури обичайното ниво на комфорт и при излизане сред природата или на лятна вила без електричество.

И накрая, електрическият генератор може буквално да спаси собственика на селска къща от замръзване през зимата, при едно продължително прекъсване на електрозахранването. Да, и през лятото също няма да навреди - помпата в кладенеца също се захранва с електричество.

Последният аргумент, който ще изложим в полза на покупката на генератори за ток, е най-честата причина за закупуването им. А именно, развитието на частното жилищно строителство, което предизвика истински бум на пазара на електрически генератори. Точно това е довело и до днешното изобилие на модели. Няма нищо изненадващо: нуждите на всички купувачи на генератори са различни -някой иска да захранва само печката от генератора, някой друг иска да добави помпа и хладилник, някой се нуждае от генератор, за да включи мощен електроинструмент. Във всички тези случаи ще се изискват различни генератори и трябва да се обърне внимание не само на мощността, но и на други техни характеристики.

Характеристики на съвременните генератори за ток

Изходната мощност определя както възможностите на генератора, така и неговото тегло и цената му.

Но колко мощност е необходима? Консултант в онлайн магазин за генератори за ток най-вероятно ще ви посъветва да обобщите мощността на всички уреди, използвани у дома и ще ви напомни за началния коефициент на потребителите на реактивна електроенергия. Факт е, че всички електрически уреди са разделени на два вида - активни и реактивни потребители. За активните потребители цялата електрическа енергия се превръща в топлина - това са електрически нагреватели, ютии, лампи с нажежаема жичка, електрически чайници и др. Консумацията на енергия на активните потребители е постоянна. А реактивните потребители част от енергията се изразходват за създаване на електромагнитно поле и в момента на включване те консумират енергия за кратко време, което значително надвишава номиналното. Реактивни потребители са електрически уреди, съдържащи двигатели, трансформатори, електромагнити - хладилници, перални машини, прахосмукачки и др.

И ако вземем например всяка частна къща с електрически бойлер с мощност 1,5 kW, с 750 W сондажна помпа, 120 W хладилник и две 100 W циркулационни помпи, тогава за тези устройства необходимата мощност ще бъде 1500 + 750 * 7 + 120 * 3 + 200 * 4 = 7910 W. Но пък трябва да добавите и няколко киловата към телевизора, компютъра си и осветлението. И така може се приберете с 10-киловатово "чудовище" вкъщи. Но, внимание! Най-вероятно, от изброените електрически уреди, само циркулационните помпи работят непрекъснато, като консумират собствените си 200 W, а непрекъснатото натоварване ще е максимум 2-3 kW. Обаче изразът "нека е повече, не боли“ не е подходящ за електрическите генератори - дългосрочната работа с генератор, който не надвишава 30% от номиналната е вредна за тях - в този режим въглеродните отлагания бързо се натрупват върху свещите и в изпускателния канал.

Следователно, оптималният метод за избор на мощност е да се определи кой от реактивните потребители има максимална пикова мощност, след което да се добави към мощността на постоянно работещите активни уреди. 

Например, генератор с номинална мощност 4 kW и максимална мощност 4,5 kW е напълно подходящ за дадения пример и ще струва 5-10 пъти по-евтино от един 10-киловатов.

Единствената характеристика, която трябва да се вземе предвид при този метод за избор на мощност на генератора е, че потребителите трябва да се свързват постепенно към него. В никакъв случай генераторът не трябва да се свързва към захранващата мрежа на къщата с включени електрически уреди, така че те да получават ток едновременно - това може да доведе до повреда на генератора, особено ако той няма претоварване защита.

И така, вероятно вече добихте донякъде представа как се избират генератори за ток. Остава само да направите покупка, след като първо проверите надеждността на съответния онлайн магазин за генератори за ток. Може да потърсите мнения по формите или пък да попаднете на познат, който вече е пазарувал оттам и може да потвърди, че всичко е минало нормално. Тогава вече вие сте на ход!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: