Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За една вечер: Как над 51 милиона души се подмладиха с години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:25 / 28.06.2023Коментари (0)191
©
Повече от 51 милиона души в Южна Корея се събудиха в сряда с една или две години по-млади. Съгласно законодателството, което влезе в сила в сряда, "всички съдебни и административни области“ в източноазиатската страна ще приемат системата на "международна възраст“, ​​използвана от по-голямата част от света, слагайки край на години дебати относно проблемите, причинени от обичайното използване на "корейска възраст" и "календарна възраст".

"Стандартизирането на възрастта ще "намали различни социални обърквания и спорове“, каза министърът на правителственото законодателство в понеделник.

"Законът, приет от парламента на Южна Корея миналия декември, също се очаква да "намали значително социалните разходи, които са били ненужни поради смесеното използване на възрастови стандарти“, каза Лий.

Три системи

В Южна Корея "международната възраст“ се отнася до броя години от раждането на човек и започва от нула – същата система, използвана в повечето други страни. Но когато бъдат попитани за възрастта им в неформална обстановка, повечето южнокорейци ще отговорят с "корейската си възраст“, с ​​която може да е една или дори две години по-възрастни от "международната възраст“.

При тази система, която има своите корени в Китай, бебетата се считат за навършили една година в деня, в който са родени, като на всеки 1 януари се добавя една година.

При някои обстоятелства южнокорейците също използват своята "календарна възраст“ – комбинация от международна възраст и корейска възраст – които считат бебетата за нула години в деня, в който са родени, и добавят една година към възрастта им на всеки 1 януари.

Изпълнителят на "Gangnam Style“ Psy, например, е роден на 31 декември 1977 г., той се счита за 45 според международната възраст, 46 по календарна година възраст и 47 според корейската възраст, пише bTV.

Нов стандарт

Дори с новата стандартизация, старите системи все още ще се използват при някои обстоятелства, каза правителството в сряда.

Например децата обикновено влизат в началното училище през март на годината, след като навършат 6 години (в международната възраст), независимо кой месец се пада техния рожден ден – което ще продължи.

Законите за продукти с възрастово ограничение като алкохол или тютюн също ще се основават на годината на раждане на някого, независимо от месеца. Това означава, че двама души, родени през януари и декември 1990 г., се считат на една възраст.

Съгласно този закон хората имат право да купуват алкохол от годината, в която навършат 19 години (международна възраст).

Същият метод ще продължи да се използва за задължителната военна служба в Южна Корея – което означава, че хората отговарят на условията въз основа на годината, в която са родени, а не на конкретната им възраст или дата на раждане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: