Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимавайте със сапуна, може да станете жертва на кръвопийци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:24 / 15.05.2023Коментари (0)132
©
Лятото наближава, а с него идват и малките жужащи насекоми, които ни докарат до лудост и превръщат всеки в каратист с черен колан в опити да ги прогони и избегне ужилвания.  

Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване на комарите, тъй като ако не могат да ви усетят, не могат и да ви ухапят.

Проучване обаче показва, че вместо да ви помогнат да останете инкогнито, ароматите на сапуна могат да ви направят по-привлекателна мишена, тъй като комарите са предпочели аромата на участниците в изследването, които се мият с три от четири тествани популярни марки сапун.

Учените, провели изследването, казват, че комарите може да са привлечени от сапуна, защото когато не се хранят с кръв, те допълват нуждата си от захари с растителни нектари.

"Фактът, че приемаме тези цветни, плодови миризми и ги поставяме върху телата си, означава, че сега един и същ предмет мирише едновременно на цвете и на човек", казва Клеман Виноже, ръководил проучването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния, писа електронното издание на в. "Гардиън". "Това е все едно да се събудиш и да усетиш мирис на нещо, което прилича едновременно на кафе и на кифлички. Много привлекателно".

В проучването обаче се отбелязва също, че ефектът на сапуните се различава донякъде при различните хора, вероятно поради взаимодействието между сапуните и уникалната миризма профил на всеки човек.

"Забележително е, че един и същ индивид, който е изключително привлекателен за комарите, когато не е измит, може да се превърне в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а след това да стане отблъскващ или противен за комарите с друг сапун", каза Виноже, предава vesti.bg.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може отчасти да обясни защо някои хора са магнит за комари, докато други се измъкват без ухапвания.

В изследването, публикувано в списание "айСайънс", са участвали четирима доброволци, които са предоставили проби от тъкани, които са носили като ръкав, докато са били неизмити или след измиване с четири различни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е друг важен сигнал за комарите, е използвана тъкан, а не кожата на участниците.

Измиването с три от използваните сапуни изглежда, че е увеличило привлекателността на някои, но не на всички доброволци, докато измиването с четвъртия вид, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отблъскване на комарите, припомнят учените.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: